Новорічні свята у більшості з нас асоціюються з довгим застіллям, зустріччю з друзями і родичами, традиційними стравами свята — салатом «олів’є», «оселедцем під шубою» і бутербродами з ікрою. Нерідко, після таких посиденьок ми відчуваємо погане самопочуття, переїдання і виявляємо кілька зовсім непотрібних кілограм.

Дмитро агєєв-бренд-шеф вважає, що новий рік можна відзначити і не виходячи з режиму правильного харчування. Ми попросили експерта розповісти про те, як можна відсвяткувати новий рік без шкоди для фігури.

Олів’є

Перший салат, який спадає на думку, коли думаєш про святкові застілля. У його складі кілька не дуже корисних інгредієнтів: солоні огірки, майонез і ковбаса. Ви можете замінити ці продукти без втрати смаку. У блюдо можна додати свіжі огірки, ковбасу замінити вареним м’ясом, а майонез приготувати самому або додати замість нього сметану.

Оселедець під шубою

Ще один салат зі списку традиційних. Незважаючи на те, що він готується з овочів і риби, заправляють його великою кількістю майонезу. Від цього салату краще зовсім відмовитися і замінити його на іншу страву з риби. Я пропоную свій авторський рецепт:

«риба сіль в соусі міньєр»

що вам знадобиться для однієї порції?

  • Риба» морський язик ” філе – 200 г.

  • Спред rama вершкова-50 г.

  • Сік лимона-15 мл

  • Петрушка свіжа-7 г.

  • Борошно-7 г.

  • Масло рослинне – 10 г.

  • Перець чорний мелений – за смаком

  • Сіль – за смаком.

спосіб приготування:

Рибу обсушити серветками, натерти спеціями, запанірувати в борошні, струсити зайву. На сковороду налити оливкову олію і добре розігріти, викласти рибу і обсмажити з двох сторін до золотистої скоринки. По готовності рибу викласти на тарілку. У ту ж сковороду викласти вершковий спред, сік лимона і подрібнену петрушку, довести до кипіння і зняти з вогню. Рибу викласти на блюдо для подачі і рясно полити масляним соусом «міньєр».

Тарталетки

Тарталетки — дуже калорійна закуска, так як до складу її може входити абсолютно все, що завгодно. А за рахунок маленького розміру, з’їдаємо ми її дуже багато. Альтернативою тарталеткам послужить парфе і профітролі.

Парфе на зерновому хлібі з підпеченими черрі

що вам знадобиться?

  • Хліб зерновий — 100 г.

  • Спред rama – 100 г.

  • Печінка куряча – 100 г.

  • Портвейн червоний-60 р.

  • Помідори черрі – 30 г.

  • Салат рукола-5 г.

  • Сир пармезан-5 г.

  • Чебрець свіжий-5 г.

  • Розмарин свіжий-5 г.

  • Сіль – за смаком.

  • Перець запашний горошок – за смаком.

спосіб приготування:

Печінка промити, нарізати, викласти в сотейник і залити водою на 3/4, припустити на повільному вогні 10-15 хвилин. Воду злити, печінку викласти на рушник і обсушити. Портвейн налити в сотейник, додати спеції, трави і випарувати на 3/4 об’єму, остудити і процідити. Викласти в миску підготовлену печінку, спред, додати випарений портвейн і пробити блендером до однорідної консистенції, прибрати в холодильник на 2-3 години. Черрі розрізати на половинки і обсмажити з боку зрізу з додаванням спреду, для отримання насиченого вершкового смаку. На свіжий хліб викласти парфе, черрі і прикрасити листям руколи і слайсами сиру пармезан.

Профітролі з ікорно-форелевим підкопченим мусом

що вам знадобиться для однієї порції?

  • Профітролі готові – 20 г.

  • Спред rama — 10 р.

  • Форель підкопчена – 10 г.

  • Ікра червона-5 г.

  • Сік лимона – 2 г.

  • Перець білий мелений – за смаком.

  • Чебрець свіжий-кілька листочків.

спосіб приготування:

Спред, форель, перець і сік лимона пробити блендером до однорідної маси, потім збити міксером до пишного крему і викласти в кондитерський мішок. Зрізати верхівки у профітролей і нафарширувати збитим мусом, прикрасити ікрою і гілочками свіжого чебрецю. Поставити в холодильник на 10-15 хвилин для застигання.

Торти і тістечка

Звичайно, від одного шматочка торта погано не стане, але як показує практика, в новорічну ніч складно себе обмежувати. Крім того, солодке шкодить ще за рахунок хронології подій, адже з’їдаємо ми його зазвичай на десерт. Замість торта можна поставити на стіл фрукти. Якщо ж без солодкого не обійтися, приготуйте його самі, з низькокалорійних і якісних продуктів.

Мій варіант десерту на новорічний стіл називається ягідний мільфей.

що вам знадобиться на одну порцію?

  • Тісто листкове бездріжджове – 150 г.

  • Спред rama вершкова-90 г.

  • Білок яєчний-50 г.

  • Цукор-40 г.

  • Ваніль — 1 р.

  • Ягоди свіжі – 150 г.

  • Пудра цукрова-5 г.

  • М’ята-5 г.

спосіб приготування:

Змішати білок, цукор і ваніль. Збити до міцних піків, додати розм’якшений спред і акуратно на малих обертах збити до пишності, додаючи обертів. Перекласти крем в кондитерський мішок. Тісто розкачати, викласти на деко, через пергамент, зверху притиснути іншим противинем і випікати за вказаною на упаковці рецептурою. Тісто не підніметься і залишиться плоским і хрустким. Нарізати тісто пластинами потрібного розміру, відсадити крем, розкласти ягоди, накрити наступною пластиною і повторити збірку. Прикрасити цукровою пудрою і листям м’яти.

Газовані напої

У газованих напоях міститься велика кількість цукру, тому від них краще відмовитися зовсім, а перевагу віддати самостійно приготовленому морсу або чаю.

Таїсія ступіна