Розсада гіркого перцю для отримання самого раннього врожаю

В принципі, вже зараз можна спокійно починати готуватися до отримання раннього врожаю перців.

Сьогодні я хочу розповісти про те, як я отримую урожай гірких перців вже в травні . Скажете, що так не буває? а ось буває! але спочатку передісторія. П’ять років тому я, як завжди, по осені весь зібраний в городі гіркий перчик нанизала на сувору нитку за допомогою голки. Навіщо? а для просушування. Вийшли дуже привабливі гірлянди, адже їх я «монтувала» по сортам. Розвішувала і на кухні, і в спальні: красиво і естетично. А так як опалення в цей час вже зазвичай починають у нас в будинках включати, то перчики швидко сохнуть. Загалом, технологія відпрацьована.

Але тоді трапилася несподіванка: одна з гірлянд впала і кілька вже висохлих перчиків розкололися. Шкода, подумала я, пропали плоди. Але для того, щоб отримати від них хоч якусь користь, вирішила зібрати розсипалися насіння і закрити їх в квіткові горщики з землею: думала, що грунтовим мушкам, які дошкуляють мої квіти, така «приправа» не сподобається і вони зникнуть. А через тижні півтори помітила в цих горщиках сходи, які піднімалися, як в народі кажуть, шубою. Проросли насіння-то! а я на це навіть і не розраховувала!

Але що з ними робити? адже займатися розсадою ще не час. Знову в мені прокинулася жалість. Вирішила залишити в кожному горщику по два-три паростка. Вони нормально розвивалися і анітрохи не заважали квітам.

А мені-то як цікаво було за ними спостерігати! ще зима не почалася, а у мене вже на підвіконнях якась, а розсада! росли перчики повільно, та це й зрозуміло-осінь, дні короткі, сонця мало. Але паростки при цьому не витягувалися, стояли міцненькими, потужненькими.

B таких умовах (та без підсвічування) розсада болгарських перчиків обов’язково буде витягуватися.

Через місяць за допомогою чайної ложечки я розсадила кілька растишек в 200-грамові одноразові стаканчики і подарувала друзям. А решта “підселенці” продовжували рости в квіткових горщиках. Більш того, я помітила, що сусіди навіть якусь навіть симпатію стали відчувати один до одного.

У січні я вирішила відсадити кілька штук в окремі стаканчики. Скажу чесно, пересадку гіркі перчики переносять відмінно, на відміну від своїх побратимів – солодких перців. І дуже сподобалися нові “квартири”. У горщиках, нагадаю, я залишила кілька штук. Так і росли мої вихованці: за вікном зима, а на підвіконні у мене зелений город! їм добре, і мені радісно, адже я, сама того не відаючи, продовжила собі дачний сезон!

Настала друга декада січня. Незапланований мій експеримент протікав добре, але вирішила підстрахуватися, адже я не знала, як далі поведуть себе мої «підселенці» з квіткових горщиків. Раптом вони до весни почнуть чахнути? або ще якась напасть трапиться з ними. Тому посіяла в окремі миски насіння гіркого перцю для» нормальної ” розсади.

Вегетаційний період у цієї культури дуже високий, тому висівати її потрібно завжди саме в січні. Адже огірочки я починаю консервувати в червні, і як тут обійтися без гірких перчиків?

Але продовжу розповідь. У березні мої “підселенці” виглядали просто шикарно: компактні кущики нагадували… Маленькі дубочки. А на початку квітня вони вже зацвіли, і на деяких зав’язалися плодики. В кінці квітня, зорієнтувавшись по погоді, я висадила їх в грунт. Для цього на теплій грядці викопала лунки і в них на дно поклала по пучку кропиви, потім по жмені курячого пір’я і по щіпці перегною. Висаджені перчики присипала землею. Над грядкою поставила невисокі дуги і накрила нетканкою. Розсада прижилася прекрасно, і в травні я вже зривала червоні гіркі плодики.

Звичайно, пригощала ними сусідів, і здивуванню не було меж. У всіх тільки одне питання: “що за чудеса?!» та ось в тому-то і справа, що немає тут ніякого чарівництва: просто перчики дали мені хороший урок. До речі, ті, що були посаджені в січні, почали давати урожай в кінці серпня, показавши пік плодоношення у вересні.

Навіщо мені стільки гіркого перцю? а ось навіщо: адже я використовую його не тільки в заготовках, але і для боротьби з хворобами і шкідниками в городі. Висушені плоди я подрібнюю в порошок і розсипаю в лунки при посадці розсади практично всіх овочевих культур. Але роблю це в міру! зате і врожаї збираю хороші.

Наприклад, завдяки цьому прийому навчилася вирощувати нормальний дайкон, який раніше весь був в червоточинах.

З подрібнених перців також роблю настої, якими періодично проливаю посадки. І це дуже не подобається всяким там черв’ячків типу дротяники. І все літо порошок з гострого перцю у мене стоїть на першому місці в боротьбі за урожай. І навіть в теплиці на видному місці стоїть банку з цим засобом.

Що стосується сортів, то їх багато у мене, ось тільки назв, як водиться, вже не пам’ятаю. Самий великоплідний був привезений з китаю. А взагалі гіркий перчик-дуже декоративна рослина, красиво виглядає і в квітнику. Це я сповна оцінила, коли висадила на клумбу разом з геранню і її «підселенців». Перчики і там дружно росли і буйно цвіли. А потім на них з’явилися плоди: спочатку зелені, а потім червоні. На тлі квітів вони виглядали невимовно! тепер я щороку спеціально підсаджують до квітів насіння гіркого перцю.

Спробуйте і ви, дорогі дачники, поекспериментувати з раннім посівом гірких перців. Це так захоплює! і заодно відволікає від всяких дум. Всім читачам бажаю насамперед здоров’я. Бережіть себе! адже наступний дачний сезон ніхто не відміняв. І нехай цей обридлий коронавірус обійде вас стороною. Дотримуйтесь усіх запобіжних заходів.

Розсада гіркого перцю у відкритий грунт-відео

Висадка у відкритий грунт розсади солодкого і гіркого перцю

watch this video on youtube

© автор: світлана медведєва м тольятті самарської обл.

Нижче інші записи по темі” дача і сад – своїми руками ”

Будемо друзями!