Якщо ви не обходьте стороною курячу печінку і вмієте її готувати, обов’язково зробіть з неї паштет. Ця страва може стати як щоденні, так і святковим при певних умовах. Паштет буде відмінним доповненням до грінок, їм також можна нафарширувати яйця, головне зробити його смачним. Ми пропонуємо добірку універсальних рецептів, які стануть вам у нагоді і для приготування на кожен день, і для сімейної вечері в Новий рік, правда вимагають трохи більше часу.

ПАШТЕТ З КУРЯЧОЇ ПЕЧІНКИ

Інгредієнти:
500 г курячої печінки
1 середня цибулина
2 середніх морквини
100 гр вершкового масла
Чебрець 2 гілочки
Мелений чорний перець
Сіль
2 ст. л. рослинної олії для смаження

Процес приготування:
1. Лук очистити і нарізати півкільцями. Моркву почистити і нарізати кружечками.
2. На рослинному маслі підсмажити печінку. Додати моркву, цибулю. Залити 1 склянкою води, покласти чебрець. Якщо немає чебрецю, можна покласти лавровий лист. Довести до кипіння. Накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати 20-30 хвилин до готовності. Зняти кришку, збільшити вогонь до максимального і згасити ще хвилин 5-10 поки рідина трохи випарується. Посолити, додати перець.
3. Суміш остудити, вийняти чебрець, збити блендером, додати м’яке вершкове масло і перемішати. Не растапливайте масло, інакше після повторного замерзання воно візьметься шматочками в паштет.

Паштет из куриной печени: четыре рецепта к праздникам и не только

ПАШТЕТ З ІНЖИРОМ І ГРУШЕЮ

Інгредієнти:
450 гр курячої печінки
100 мл молока
Вершкове масло 80 гр
Часник 2 зубчики
Червоне вино 80 гр
1 велика Груша
Інжир 2 шт
Цибуля 1 шт
За бажанням Бекон
Сіль
Перець білий мелений (чорний)

Карамелізований інжир і фундук:
Інжир
Фундук
Коньяк
Цукор 70 гр

Процес приготування:
1. Печінка замочити в молоці на ніч.
2. Грушу, інжир, цибулю (бекон, якщо додаєте) порізати. На сковороду покласти масло, роздавлений часник, бекон, підрум’янити, потім цибулю, і після інжир і грушу, всі протомитися до золотистого кольору. Трохи посолити, поперчити, відставити убік.
3. Печінка вийняти з молока, можна на паперовий рушник. Обсмажити на великому вогні хвилин сім (запечатати). Додати до печінки грушево-цибульну суміш, влити вино, доперчить, досолити. І ще 7-10 хвилин на середньому вогні довести до готовності.
4. Все скласти в блендер і збити.
5. У сотейнику розтопити цукор, додати крупно нарізаний інжир і фундук, хлюпнути трохи коньяку, трохи довести до м’якості. Перекласти готовий паштет в зручну ємність зверху викласти карамелізований інжир і фундук.

Паштет из куриной печени: четыре рецепта к праздникам и не только

ПАШТЕТ З ПЕЧІНКИ ПО-ТОСКАНСЬКИ

Інгредієнти:
Куряча печінка 300 гр
Цибуля 1 шт
Часник 2 зубчики
Філе анчоусів 2 шт
Біле сухе вино-50 мл
Петрушка-пару гілочок
Олія оливкова (можна замінити соняшниковою)
Сіль
Чорний перець

Процес приготування:
1. Печінку вимити, очистити і порізати на 2-3 частини.
2. На сковороді розігріти приблизно 1 ст. л. масла і обсмажити на ньому дрібно нарізану цибулю, часник і анчоуси. Смажити на середньому вогні до тих пір, поки анчоуси повністю не розчинятися.
3. Викласти туди ж печінка, обсмажити хвилин 5.
4. Влити вино, дати закипіти і випарити на сильному вогні пару хвилин, а потім тушкувати на повільному хвилин 10.
5. Дати охолонути. Подрібнити в блендері, змішавши в нарізаною петрушкою.

Паштет из куриной печени: четыре рецепта к праздникам и не только

ПАШТЕТ З КУРЯЧОЇ ПЕЧІНКИ З ФІСТАШКАМИ І БРУСНИЧНИМ КОНФІ

Інгредієнти:
Куряча печінка 500 гр (або мікс: печінка 450 гр плюс сердечка курячі 5 шт)
Цибулина середня 2 шт
Вершки жирні 100 гр
Олія оливкова 3 ст. л.
Вино напівсолодке біле 100 гр
Фісташки 50 гр
Щіпка мускатний горіх
Перець чорний мелений щіпка
Сіль за смаком
Трохи різних грецьких спецій
Німого сухого часнику

Для конфі:
Брусниця 150 гр
Цукор 40 гр
Пектин неповна чайна ложка
Желатин 3 гр
Гілочка розмарину

Процес приготування:
1. Печінка потрібно ретельно промити під проточною водою, зачистити всі плівки і просушити паперовим рушником (сердечка відварити, якщо робите суміш).
2. Змішати в розігрітій сковороді оливкове масло, обсмажити нарізану цибулю до прозорості. Додати печінку, обсмажити її буквально пару хвилин з обох боків до золотистого кольору, влити вино, посолити, поперчити, додати спеції і мускатний горіх. Готувати хвилин 10, печінка повинна залишитися м’якою.
3. Влити вершки, згасити ще хвилин п’ять, потім вимкнути плиту, злегка остудити. Перекласти печінку і цибулю в блендер, підливаючи потроху соус, пробити паштет до однорідного стану. Сердечка прокрутити два рази через м’ясорубку (якщо вони є).
4. Фісташки очистити, якщо вони у вас солоні, можете сполоснути водою і підсушити. Подрібнити горіхи в блендері. Все перемішати. Густоту можна регулювати за бажанням.
5. Взяти кільце 14 див. Дно обернути фольгою. По боках укласти ацетатную стрічку. На дно покласти підкладку з фільтрованого картону. Викласти паштет, накрити харчовою плівкою і залишити до повного охолодження.
6. Желатин замочити у воді. Брусницю пробити блендером, викласти в сотейник, покласти гілочку розмарину, дати закипіти. Додати цукор (цукор змішати з пектином), можна додати солі. Готувати 2-3 хвилини. Розмарин прибрати. Додати заздалегідь замочений у холодній волі желатин.
7. Коли конфі трохи охолоне, залити його зверху на паштет і поставити в холодильник до повного застигання. Прикрасити за бажанням. Готовий паштет подають з грінками.

Паштет из куриной печени: четыре рецепта к праздникам и не только

Паштет з качиної печінки з журавлинним желе