Дари природи давно використовуються в лікуванні і профілактиці багатьох хвороб. Особливо популярним є мед, який володіє широким спектром цілющих властивостей і багатим складом. Він добре зміцнює імунітет, позитивно впливає на серце і органи травлення. І це ще не повний список його цінних якостей. І хоча сортів продукту існує чимало, багато споживачів вважають за краще запасатися гірським медом.

Що таке гірський мед і де його збирають?

гірським називається мед, який відноситься до групи поліфлерних продуктів. Це означає, що пилок для нього бджоли збирають з різних кольорів. Вона, в свою чергу, знаходиться на квітах, які ростуть в гірській місцевості.

Мед горян збирають у різних високогірних районах:

  • на алтаї;
  • в криму;
  • на тянь-шань.

Також досить смачним і ароматним вважається кавказький бджолопродукт. Але в росії популярний башкирський високогірний мед.

Кожна з різновидів солодощі, де б вона не була зібрана, має свій аромат і смак. А головне, що такий мед корисний в будь-якому випадку.

Склад і калорійність продукту

У складі високогірного продукту бджільництва присутні вітаміни, мінерали, корисні кислоти. Цінують мед за його насиченість:

  • вітамінами групи в;
  • аскорбіновою кислотою;
  • цинком;
  • селеном;
  • фтором;
  • міддю;
  • залізом;
  • кальцієм;
  • калієм;
  • міддю;
  • вітамінами н, рр, к;
  • амилазой;
  • инвертазой;
  • фосфатазой;
  • фруктозою;
  • сахарозою;
  • глюкозою.

Користь гірського меду

Цей медовий сорт вважається мало не найкориснішим серед всіх інших. Він володіє значним списком цілющих здібностей, які роблять його затребуваним в нетрадиційній медицині і косметології.

Корисні властивості солодощі проявляються:

  • бактерицидною активністю;
  • протизапальною дією;
  • антисептичним ефектом;
  • здатністю прискорювати регенеративні і ранозагоювальні процеси;
  • зміцненням імунної системи;
  • седативними властивостями.

Завдяки цьому солодка маса використовується для лікування багатьох захворювань.

Специфіка застосування продукту

Високогірний мед приймають згідно з інструкцією. При кожному захворюванні вона різна, тому, ніколи про це не забувайте, і не нехтуйте цим.

Кілька корисних рецептів:

  1. ліки від кашлю. Для позбавлення від надривного, болісного кашлю вам знадобиться не тільки мед, але і свіжий сік алое. Зріжте з кущика найбільш м’ясисті листя рослини, вимийте, обсушити, потім покладіть в холодильник на 10-12 годин. З охолодженого листа відіжміть сік, змішайте його з аналогічною кількістю меду. Приймайте по 5 мілілітрів суміші після кожної трапези. Тривалість терапії – не менше 7-10 діб.
  2. імбирно-медове ліки. Його застосування допоможе вилікувати багато захворювань, але найкраще воно справляється з грипом і застудою. Візьміть свіжий імбирний корінь, натріть його на тертці. У вас повинно вийти від 80 до 100 грамів сировини. Мед беріть в кількості 45 мілілітрів, також не забудьте підготувати половинку лимона. Змішайте імбирну м’якоть з вичавленим з лимона соком і водою. Коли суміш трохи охолоне, додайте туди мед. Все ретельно перемішайте, отриманий напій вживіть протягом дня.

Протипоказання і шкода

Є у продукту також свої протипоказання. Щоб уникнути виникнення негативних наслідків не рекомендується вживати мед при наявності:

  • алергії на будь-які різновиди продуктів бджільництва;
  • загострених захворювань травного тракту;
  • цукрового діабету;
  • вираженого ожиріння;
  • нудоти, блювоти, симптомів загальної інтоксикації організму, викликаних харчовим отруєнням.

Не рекомендується давати продукт дітям, які не досягли трирічного віку. Протипоказана солодкість при вагітності і грудному вигодовуванні. При наявності необхідності у вживанні меду майбутніми або годуючими матерями обов’язкова попередня консультація лікаря!

Як відрізнити підробку

Недобросовісні продавці, користуючись незнанням покупців, замість справжнього продукту можуть продати уявний високогірний мед. Щоб зрозуміти, чи не обманюють вас, вам потрібно провести дегустацію солодощі. Справжній мед має легкий, приємний присмак з відчутним квітковим післясмаком.

Намагайтеся купувати бджолопродукт у надійних людей, які дорожать своєю репутацією. Добре, якщо вам вдасться придбати ласощі безпосередньо у реалізатора, який займається його видобутком цілеспрямовано, протягом тривалого часу.

Термін придатності та правила зберігання

Зберігати продукт бджільництва слід в оригінальній тарі. Це може бути пластиковий контейнер або скляна банка. Для солодощі підходящої вважається температура, що коливається в діапазоні від +5 до +10 °с.

не заморожуйте продукт, а також уникайте його розтоплення на відкритому вогні. Такі дії приведуть до того, що він втратить свої смакові якості або втратить більшу частину корисних властивостей.

Слідкуйте за тим, щоб на ємність з продуктом не потрапляли прямі промені сонця. Тримайте тару далеко від відкритих джерел тепла або світла. Поставте баночку в холодильник, комору або комору кімнату. При дотриманні всіх умов зберігання термін придатності солодких ліків триватиме від півроку до 9-10 місяців.