За даними вчених, найкраще в боротьбі з надмірною масою тіла і жиром допомагає морква. Дізнайтеся більше про користь цього овоча в схудненні і не тільки.

Джерело: pexels.com

Японські дослідники з’ясували, що звичайна морква допомагає швидше позбутися від зайвих кілограмів. Особливо вона ефективна в усуненні жирових відкладень в області талії у жінок.

До таких висновків вчені прийшли методом вивчення зв’язку між вживанням овочів і зниженням індексу маси тіла і ожирінням. Результатами дослідження вони поділилися в журналі nutrients.

Добровольцями стали люди із зайвою вагою, різними ступенями ожиріння і нормальними показники маси тіла. Всі вони їли моркву, шпинат, брокколі та інші зелені овочі. Найефективнішою в плані схуднення виявилася саме морква.

Джерело: pexels.com

За даними фахівців, цей овоч багатий каротиноїдними антиоксидантами, такими як β-каротин, α-каротин і β-криптоксантин. Це і пояснює його ефективність в боротьбі із зайвою вагою. Клінічні дослідження довели, що саме у людей, які найчастіше додають в раціон морква, більш високий рівень β-каротину в крові. Такими людьми в даному дослідженні виявилися добровольці з нормальним і нижчим індексом маси.

Японські вчені впевнені, раз морква та інші овочі допомагають боротися із зайвими кілограмами, то таким чином ще й знижують ризик розвитку ожиріння. А адже саме це захворювання є однією з основних причин діабету, серцево-судинних захворювань і раку.

Медики закликають людей намагатися дотримуватися норми ваги або незначне її відхилення. Це простий спосіб уникнути проблем зі здоров’ям у майбутньому. Так, в раціоні у кожної людини має бути мінімум м’яса і більше овочів. Для економії експерти рекомендують вирощувати овочі та зелень у себе вдома.

Джерело: pexels.com

Нагадаємо, морква входить в число самих низькокалорійних продуктів — в ній всього 35 кілокалорій на 100 грамів. Вона багата вітамінами а, групи в, pp, с, е, н і к, а також залізом, йодом, міддю, селеном, фтором, нікелем, магнієм, калієм, фосфором та іншими важливими для здоров’я мікроелементами.

Ще кілька корисних властивостей моркви:

  • позитивно впливає на здоров’я очей і зір;
  • знижує рівень холестерину, що корисно для серця і судин;
  • зменшує тиск у гіпертоніків;
  • при регулярному вживанні допомагає знизити ймовірність інсульту;
  • сприяє профілактиці раку;
  • очищає печінку і нирки;
  • нормалізує травлення і обмін речовин;
  • бореться зі старінням шкіри.