корисність льону складно недооцінити. Але, крім багатого складу, насіння льону відрізняється і приємним смаком. Тому насіння льону, застосування яких в кулінарії давно поширене, застосовують, щоб поліпшити смак страв.

Куди можна додавати насіння льону в кулінарії

Лляне насіння практично завжди включають в вегетаріанські дієти, оскільки льон — джерело необхідних людині жирних кислот, що не виробляються організмом амінокислот, білків, мінералів, вітамінів і клітковини.

Так як доведено, що регулярне вживання насіння і масла льону знижує холестерин і нормалізує рівень цукру в крові, то його включають в лікувальну дієту діабетикам і страждаючим від ішемічної хвороби серця.

З обережністю слід підійти до включення льону в раціон людям, що страждають від загострення таких хронічних хвороб, як панкреатит, коліт, гепатит, геморой, холецистит. Це пов’язано з тим, що льон надає жовчогінну дію на людський організм.

За смаком лляні насіння нагадують кунжут — такі ж солодкуваті. Однак у лляного насіння досить міцна оболонка, яка не руйнується в травній системі, і тому без попередньої обробки цей продукт практично не засвоюється. Щоб цього уникнути, насіння подрібнюють, прожарюють, заливають теплою водою і дають настоятися або ж віджимають з них масло.

Перед тим як піддавати насіння льону термообробці, слід врахувати, що при температурі понад 40 °с багато входять до складу білки і амінокислоти руйнуються.

Проте підсмажений або доданий в суп / випічку льон зберігає високі смакові якості і частина корисних властивостей. Відвар з насіння льону має в’язку здатність – його додають для загустіння супів/каш і в випічку замість яєць.

Як ще використовують насіння льону в кулінарії? перерахуємо основні страви, в які за рецептом додається льон:

  • салати (овочеві і фруктові);
  • печиво, хліб, горіхові чіпси і випічка;
  • смажені м’ясні/рибні страви (льон використовується як ексклюзивна паніровка);
  • наповнювач для йогурту/кефіру;
  • добавка до вареним овочам (вони набувають дивовижний горіховий смак);
  • коктейль (додають масло);
  • тягучі солодощі з медом;
  • заправка бульйону (овочевого або грибного);
  • соуси (як загусник);
  • каша;
  • напій на основі відвару і фруктових сиропів.

читайте також: насіння льону: користь і шкода

Насіння льону: рецепти страв

Льон — це здорова їжа, яка благотворно впливає на кишечник і підвищує імунний захист організму.

Рецептів, що включають лляне насіння, досить багато. Ознайомимося з найвдалішими:

  • дагестанський урбеч-найдавніший рецепт з льоном. Щоб приготувати цю солодкість, обсмажте лляне насіння, подрібніть в кавомолці і змішайте з медом. Обсмажуйте так: розжарити сковороду, зніміть її з вогню, насипте насіння і витримайте їх в ній протягом п’яти хвилин, невпинно помішуючи.

  • посипання для відвареної картоплі готується так. Обсмажений і подрібнений льон змішайте з сіллю і дрібно посіченою зеленню.

  • горіхові чіпси-це кукурудзяні хрусткі хлібці з горіховою посипкою. Щоб їх приготувати, будуть потрібні інгредієнти:
  1. кукурудзяне борошно-200 г.
  2. очищене насіння соняшнику — 50 г.
  3. лляне насіння — 4 ст. Л.
  4. очищене насіння гарбуза — 4 ст. Л.
  5. кунжут — 80 г.
  6. олія ріпакова (лляна) — 4 ст. Л.
  7. вода — 200 мл.
  8. сіль — 1 ч. Л.

Змішайте борошно і все насіння, закип’ятіть воду. Додайте до сухих продуктів масло і поступово влийте киплячу воду, перемішайте. Розмістіть тісто тонким шаром на пергамент. Поставте випікатися в нагріту до 150 °с духовку на 55 хвилин. Дайте охолонути і розламайте на хлібці.

  • щоб приготувати горіхове печиво з великою енергетичною цінністю, візьміть наступні продукти:
  1. пластівці вівсяні — 4 ст. Л.
  2. горіхи подрібнені — 4 ст. Л.
  3. лляне насіння — 2 ст. Л.
  4. кунжут — 2 ст. Л.
  5. сушена вишня (без кісточки, можна замінити на розморожену, тільки треба віджати сік) — 2 ст. Л.
  6. масло рослинне (краще якийсь нетрадиційне, наприклад гарбузова, ріпакова або лляне) — 3 ст. Л.
  7. нежирне молоко — 2/3 склянки.
  8. борошно пшеничне цільнозернове – 2/3 склянки.
  9. сухофрукти подрібнені (курага, родзинки, фініки) — по 3 ст.л. Кожного виду.
  10. мед акацієвий (або будь — якої рідкої консистенції) — 2 ст.л.
  11. розпушувач тіста — 1 ч. Л.
  12. ванілін-за смаком.

Змішайте горіхи, насіння, пластівці, сухофрукти, вишню, мед, масло і ванілін. Додайте борошно, розпушувач, перемішайте, влийте молоко. Замісити тісто – по консистенції має вийти як мокрий морський пісок. Застеліть деко пергаментом, викладіть на нього ложкою тісто і надайте змоченими руками форму (приплюсніть). Випікайте 20 хвилин при 180 °с.

Рецептів салатів (овочевих і фруктових) з насінням льону дуже багато. Щоб придумати свій рецепт, скористайтеся запропонованими салатами або ж готуйте строго по одному з рецептів.

Ознайомтеся з чотирма найкращими з них:

з помідорами і горіхами . Потрібні продукти:

  • помідори — 3-4 шт.;
  • очищений волоський горіх — 3 ст. Л.;
  • лляне насіння — 1 ст. Л.;
  • масло рослинне — 2 ст. Л.;
  • петрушка — ½ пучка.

Помідори поріжте невеликими шматками, листя петрушки відірвіть від стебел, горіхи порубати ножиком. Змішайте всі інгредієнти і заправте маслом.

з овочами та яблуками . За рецептом будуть потрібні такі інгредієнти:

  • дайкон-1 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • буряк (дрібна) — 1 шт.;
  • яблуко — 1 шт.;
  • капуста — 0,5 кг;
  • цибуля солодка — 1 шт.;
  • лляне насіння — 2 ст. Л.;
  • масло рослинне — 3 ст. Л.;
  • сіль — за смаком.

Натріть на крупній тертці очищені яблуко, дайкон, морква, буряк. Капусту наріжте, а очищений від шкірки цибулю поріжте півкільцями. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть і заправте маслом.

фруктово-овочевий . Цей незвичайний рецепт включає такі інгредієнти:

  • яблуко — 1 шт.;
  • апельсин — 1 шт.;
  • селера — 2 стебла;
  • цибуля солодка — 1 шт.;
  • насіння льону — 2 ст. Л.;
  • олія рослинна-2 ст. Л.

Яблуко поріжте кубиками, часточки апельсина — шматочками, селера наріжте кубиками, а цибулю — півкільцями. Все перемішайте і заправте маслом.

фруктовий . Щоб приготувати цей смачний і корисний салат, потрібні:

  • апельсин, банан, яблуко, ківі — по 1 шт.;
  • мандарин — 2 шт.;
  • мед рідкий — 2 ст. Л.;
  • лляне насіння — 5 ст. Л.;
  • йогурт без наповнювачів — 200 мл

Подрібніть фрукти: банани, ківі і яблуко — кубиками, цитрусові — шматочками. Насіння льону подрібніть. Змішайте всі інгредієнти і добре перемішайте.

Щоб льон приносив користь організму і поліпшував смак страв, сміливо використовуйте його в кулінарії. Додавайте в салати, готуйте відвари і посипання для гарячих страв, використовуйте як добавку при випічці.

Сфера застосування лляного насіння в кулінарії обширна. Урізноманітніть свій стіл здоровою їжею!

читайте також: салати: легкі рецепти святкові