дріжджове листкове тісто-універсальна основа для апетитною домашньої випічки. Якщо у вас є тісто, але ви не придумали, що з нього приготувати, візьміть на замітку парочку ідей на будь-який смак.

Солодке

Випічка з листкового тіста виходить ніжною і повітряної.

Ось що можна спекти з солодкою начинкою:

  • круасани з листкового тіста.

В якості начинки додайте сирну масу, шоколад або шоколадну пасту, джем, крем, фрукти, горіхи, згущене молоко.

Готуються вони так:

  1. тісто для круасанів розгортаємо тонким шаром і нарізаємо трикутниками.
  2. на широку частину кладемо начинку, а потім скручуємо у вигляді рогалика.

Готові круасани смачні як в гарячому, так і охолодженому вигляді. Завдяки листкової структурі тіста вони надовго зберігають свіжість і м’якість.

Щоб випічка виглядала смачніше і апетитніше, прикрасьте її зверху рубаними горіхами, кремом або цукровою пудрою.

  • роли з начинкою.

Найсмачніше виходять з шоколадом.

Для того щоб їх зробити, дотримуйтесь інструкції:

  1. розкачайте тісто, намажте начинку по всій площі.
  2. скрутіть у формі рулету.
  3. розріжте його на невеликі широкі порційні шматочки і відправте в духовку.

Рекомендуємо постелити на деко пергаментний папір або використовувати силіконовий килимок.

Для більшого аромату посипте роли зверху корицею. Деякі роблять за таким же принципом ласощі з маковою начинкою, використовуючи готовий перетертий мак з цукром.

  • яблучні слойки.

Солодка випічка з листкового тіста з додаванням яблук хороша у відкритому і закритому вигляді.

У першому випадку потрібно:

  1. розкачати тісто і розрізати на прямокутники, а потім сформувати невеликі бортики.
  2. всередину покласти свіжі або карамелізовані яблука і відправити в духовку.

Закриті слойки робляться ще простіше: начинку кладуть на одну сторону тесту, другий накривають яблука і скріплюють краю.

  • спіральки з прянощами.

Готується ласощі дуже просто:

  1. розкачуємо тісто і нарізаємо його смужками будь-якої товщини на свій смак.
  2. закручуємо їх по спіралі, посипаємо прянощами, наприклад корицею, і відправляємо в духовку.

Ласунам радимо прикрасити спіральки цукровою пудрою, щоб вони були ще смачніше.

  • віночки з листкового тіста з джемом.

Алгоритм приготування ласощі схожий на спіральки:

  1. розкачуємо і нарізаємо тісто, але робимо смужки товстіший.
  2. змащуємо їх джемом, звертаємо спіраллю і закручуємо в круглу форму вінка.

Якщо боїтеся, що листкове дріжджове тісто втратить вигляд, скріпіть краю зубочисткою. Після випікання її можна буде легко вийняти.

читайте також: тісто на кефірі для пирога в духовці

Випічка з листкового дріжджового тіста з м’ясом

Якщо не можете придумати, що приготувати з листкового тіста з м’ясом, пропонуємо кілька перевірених і смачних варіантів:

  • пиріжки.

Хоча до листкового тіста в випічці пиріжків вдаються не так часто, спробувати такий варіант приготування варто кожній господині.

Зліпити пиріжки можна будь-якої форми: круглі, овальні, у вигляді півмісяця або квадратиків.

М’ясо рекомендуємо перемолоти в фарш і обсмажити з цибулею і спеціями.

Враховуйте, що в духовці пиріжки збільшаться в розмірах, так що кладіть їх на деко на відстані.

  • ажурні слойки.

При думці, що можна приготувати з листкового тіста, відразу приходять в голову слойки.

Для початку підготуйте м’ясо: зробіть фарш, приправте, додайте інгредієнти на свій розсуд. Найсмачніше слойки виходять з сиром, наприклад сулугуні.

Готуємо випічку так:

  1. розкачайте тісто, виріжте прямокутники або квадратики. Половина з них стане основою, а друга частина — ажурним «покривалом».
  2. на другій половині прямокутників зробіть поздовжні розрізи в шаховому порядку.
  3. злегка розтягуємо тісто, щоб отвори стали видні.
  4. накриваємо основу з начинкою і відправляємо в духовку.
  • пиріг з фаршем і овочами.

Для приготування пирога робимо наступне:

  1. поділяємо тісто на дві частини.
  2. розгортаємо тісто, розкладаємо за формою таким чином, щоб у пирога були бортики.
  3. готуємо фарш і обсмажуємо на сковороді з овочами (цибулею, морквою, картоплею).
  4. викладаємо начинку і накриваємо половиною тіста, що залишилася.
  5. защипуємо краю і ставимо випікатися.

Верхівку пирога можна зробити ажурною за аналогією зі слойками.

  • вершковий кіш з м’ясом і печерицями.

Кіш-це відкритий низький пиріг.

Готується він просто:

  1. розкачуємо тісто і кладемо в форму (в ідеалі спеціальну).
  2. з’єднуємо яйце і сметану для заливки і приправляємо.
  3. нарізаємо м’ясо шматочками і обсмажуємо на сковороді з грибами.
  4. викладаємо на тісто і заливаємо зверху яєчно-сметанною сумішшю.
  5. випікаємо до застигання начинки.

Щоб листкове тісто не надто збільшилося, зробіть на ньому проколи виделкою до додавання начинки, а бортики розкачайте максимально тонко.

  • м’ясна піца.

Випічка з листкового дріжджового тіста стане в нагоді для багатьох рецептів і стане смачною основою для такого простого м’ясної страви, як піца.

Готуємо так:

  1. розкачуємо тісто, викладаємо на деко і проколюємо виделкою.
  2. змащуємо майонезом і кетчупом.
  3. викладаємо м’ясну начинку на свій смак.
  4. натираємо зверху сир і запікаємо.

Для начинки підійдуть різні види м’яса.

Листкове дріжджове тісто-справжня знахідка для кожної господині.

Працювати з ним швидко і зручно, а готова солодка і солона випічка завжди виходить на ура.

А які рецепти з листкового тіста виручають вас?

читайте також: що можна зробити з листкового тіста