Ікра не тільки смачний делікатес, але і корисний продукт, багатий білками і мінералами, лецитином, вітамінами, а також фосфором і залізом. Люди, які їдять ікру, швидше відновлюються після хвороб. Рани буквально заживають на очах, тому що білок ікри бере активну участь в будівництві нових клітин, а також підтримує потрібний рівень гемоглобіну.

Засолити ікру форелі можна в домашніх умовах. Найголовніше-щоб продукт був свіжим. Труднощі виникне не з засолюванням, а з очищенням ікри. У череві риби ікра знаходиться в плівці-ястику, позбутися від якої непросто. Як це зробити?

У великій каструлі нагрійте воду до температури, яку здатні терпіти руки. Опустіть туди ястики і пальцями, намагаючись не проткнути ікринки, зчищайте їх з поверхні. Надрізи робити небажано, плівку можна розтягнути пальцями.

Дуже зручно, якщо в каструлі буде сито або друшляк, тоді ікра буде потрапляти на сітку, і потім простіше буде її дістати і промити.

Засолювання червоної ікри в домашніх умовах

Промийте ікру під холодною проточною водою і покладіть в посуд, в якій буде солитися. В окремій мисці змішайте 5 ст. Л. Солі і 2 ст.л. Цукру з розрахунку на кілограм ікри. Посипте сумішшю ікру, накрийте і залиште солитися на 15-20 хвилин. Розкладіть ікру по скляних банках і поставте в холодильник. На ранок делікатес буде готовий.

Засолювання червоної ікри у воді

Ікру можна солити у воді. Зробіть насичений розчин солі: на літр води розчиніть 0,5 склянки крупної солі без йоду і доведіть до кипіння. Щільність розчину можна перевірити за допомогою сирої картоплини. Якщо вона спливає, значить, солі досить, тоне-додайте ще солі. Остудіть розчин, додайте 1-2 ч.л. Цукру і помістіть в ікру так, щоб вона повністю була під водою.

В якості гніту можна використовувати наполовину наповнений мішок з водою. Він не розчавить ікринки і не дозволить їм спливати. Через годину іскру потрібно відкинути на сито, додати трохи масла і розкласти по банках.

До речі, корисна не тільки ікра, але і сама риба. Наприклад, форель багата поліненасиченими кислотами, які підсилюють розумову активність, позбавляють від депресії, виводять шлаки, стабілізують гормональний фон, рівень холестерину в крові та ін.

Ірина ларталь