Джмелі являють собою комах з сімейства бджіл. Вони теж відносяться до дуже важливих запилювачів. Під час запилення особини збирають нектар, який трансформують в мед для вигодовування своєї невеликої сім’ї. Кількість зібраного продукту зазвичай невелика. Проте, для джмелиного меду характерно багато особливостей. Цей продукт містить чимало цінних компонентів і приносить здоров’ю велику користь.

Чи роблять джмелі мед?

джмелі відрізняються не меншою працездатністю, ніж бджоли, і теж виготовляють корисний мед. Для отримання цього продукту навіть можна зробити пасіку за принципом бджолиної. Однак її продуктивність буде значно нижче.

Для джмелів так само, як і для бджіл, характерна чітка ієрархія. Кожна комаха виконує певні обов’язки. Також в джмелиной сім’ї є головна самка, яка відповідає за потомство. При цьому велика частина інших самок відноситься до робітників. Вони збирають нектар, який згодом буде перероблений в мед.

Життя джмелиной сім’ї залежить від продуктивності роботи комах. В середньому, трудівниці збирають нектар з 30 квіток за 1 хвилину. Цей параметр вважається досить високим, оскільки бджоли за такий же період часу здатні облетіти в 2 рази менше квіток.

До складу джмелиної родини входить 400-500 особин. Вони живуть всього 1 сезон. Тому запаси меду комахи роблять лише для вигодовування підростаючих особин. Якщо поселити джмелів у вулик, то з одного такого будиночка вдасться отримати максимум 200 мілілітрів нектару.

У природних умовах комахи створюють гнізда в дуплах, траві і норах гризунів. Отримати з такого притулку корисний продукт досить складно. Для цього спочатку потрібно одягатися в захисний костюм. Це рекомендується робити навіть в тому випадку, якщо джмелиний нектар необхідно дістати з вулика.

Оскільки джмелі добувають занадто мало корисного продукту, розводити їх, як бджіл, невигідно. Тому мало хто знає, що джмелі приносять мед, який так само корисний, як і бджолиний.

Склад і зовнішній вигляд

Джмелиний мед вважається унікальним продуктом. Для нього характерний цілий ряд особливостей:

  • за зовнішнім виглядом нагадує рідкий джем;
  • склад володіє невеликою щільністю;
  • речовина включає різноманітний пилковий збір.

Такий склад містить багато мінералів і амінокислот. Їх кількість в джмелин продукті вдвічі більше, ніж в бджолиному. Склад включає наступне:

  • білки;
  • вуглеводи;
  • цінні метали.

100 грамів джмелиного меду містить 324 кілокалорії. В 1 чайній ложці продукту присутній 38,7 кілокалорії, а в 1 столовій ложці – 96,3 кілокалорії.

Відмінності від бджолиного

Для джмелиного нектару характерний цілий ряд особливостей. Він відрізняється більш рідкою консистенцією, ніж бджолиний продукт, і більшою мірою нагадує цукровий сироп. За смаком склад виходить не таким солодким і ароматним, ніж бджолиний. При цьому в ньому присутня багато білків і мінералів. За змістом цінних компонентів джмелиний мед значно перевершує бджолиний.

Користь і протипоказання

Продукт має цілу низку корисних властивостей. З його допомогою вдається справлятися з різними патологіями:

  • бронхіальна астма;
  • бронхіт;
  • хвороби травних органів;
  • патології печінки;
  • захворювання сечостатевих органів.

За допомогою джмелиного меду вдається позбутися від сухого кашлю. Для цього тепле молоко потрібно змішувати з 1 маленькою ложкою нектару і невеликою кількістю вершкового масла.

Продукт здатний провокувати алергічні реакції, тому цей факт неодмінно варто враховувати. При підвищенні рівня цукру в крові від джмелиного меду теж краще відмовитися.

Отже, до головних протипоказань до вживання даної речовини відносять наступне:

  • алергія;
  • цукровий діабет;
  • індивідуальна непереносимість.

Продукт практично не має побічних дій. Їх поява можливо лише в тому випадку, якщо людина не враховує відомості про протипоказання.

Як відрізнити підробку

Щоб відрізнити натуральний джмелиний мед від підробки, рекомендується уважно подивитися на його зовнішній вигляд. Склад відрізняється консистенцією рідкого меду. За зовнішнім виглядом він більшою мірою нагадує цукровий сироп. При цьому склад виходить менш солодким і ароматним, ніж бджолиний мед.

Терміни і правила зберігання

Є думка, що термін зберігання продукту становить 1 рік, після чого він втрачає свої цілющі властивості і навіть накопичує шкідливі компоненти. Однак ця думка вважається помилковим. При дотриманні оптимальних параметрів і умов зберігання склад може зберігатися протягом необмеженого періоду часу.

зберігання джмелиного меду рекомендовано при температурі 0…+3 градуси. У разі перевищення зазначених показників речовина почне окислюватися. Що стосується ємності, мед варто тримати в скляній тарі. Цей матеріал не вступає в реакції з компонентами меду. При цьому скляний посуд не дає можливості захистити продукт від сонячних променів. Тому його потрібно тримати в темному місці.

Джмелиний мед являє собою унікальний продукт, який містить багато вітамінів, мінералів і амінокислот. При правильному вживанні склад приносить організму велику користь. При цьому дуже важливо враховувати і протипоказання до його застосування. В іншому випадку речовина принесе лише шкоду.