тісто для булочок:

  • борошна 330 г
  • свіжі дріжджі 12 г
  • яйця 2 шт
  • розм’якшене вершкове масло 60 г
  • молоко 150 мл
  • сіль 1/3 ч. Л.
  • цукор 1,5 ст. Л.
  • кунжут
  • яйце для змазування

фарш для котлет:

  • яловичина 800 г
  • жир свинячий 100 г
  • газована холодна вода 1/2 склянки
  • сіль
  • перець

соус барбекю:

  • томатна паста 3 столові ложки
  • 1/2 червоної цибулини
  • 3 сливи (у мене заморожені)
  • копчена паприка 1 столова ложка
  • 2-3 зубчики часнику
  • 2 столові ложки винного або яблучного оцту
  • сіль
  • цукор

крім того:

робимо булочки. приготувати опару: тепле молоко змішати з цукром, дріжджами і додати 1/2 склянки борошна (взяти з 330 г). Добре перемішати. Опару накрити і дати постояти 1 годину. Коли опара підніметься шапочкою, додати яйця, сіль, розм’якшене масло і борошно, що залишилося, все добре вимісити. Тісто виходить липким, але не треба його забивати борошном. Треба скласти його в пакет і прибрати в холодильник, краще на ніч або години на 3. Потім дістаємо його з холодильника і відразу обробляємо на булочки поки холодне, воно зовсім трохи липне до рук, руки досить обсипати борошном. Щоб булочки вийшли однакові, я куля з тіста розрізаю на 6 частин, кожну частину катаю в кульку. Кульки викладаємо на пергамент і придавлюємо. Якщо хочете більш рівні булочки, то можна зробити кільця з фольги. Для цього фольгу треба згорнути в смужку 1,5 см кілька разів, відміряти 32 см, зробити кільце і скріпити степлером. Кільця треба добре змастити маслом.булочки залишаємо на столі і даємо їм піднятися (2 години). Потім яйце добре збиваємо виделкою, мажемо їм булочки і посипаємо їх кунжутом. Випікаємо в духовці при 180 градусів до зарум’янювання. Дуже важливо не забити тісто борошном, тоді виходять ніжні вершкові булочки.робимо котлети. фарш і сало перекрутити на м’ясорубки, додати газовану воду, перець. Все добре перемішати. Потім від фаршу відщипуємо 100 г, відбиваємо і формуємо тонку котлету. Я користуюся спеціальним металевим кільцем діаметром 10 см.формувати котлету краще на шматочку пергаменту, так зручніше її перевертати на сковороду.котлети можна прибрати в холодильник, а можна і відразу смажити. Скороводу нагріти і змастити маслом. Смажити на кожній стороні по 3 хвилини. Якщо котлети не присмажилися, то можна їх довести до готовності в духовці, ще 3хвилини при 180 градусах. Гарячі котлети солимо і кладемо шматочок сиру, щоб він поплавився. робимо соус . У соусу барбекю немає суворого рецепта, головне кисло-солодкий смак і копчений присмак, тому я його зробила на свій розсуд. Цибулю і сливу подрібнюємо блендером, кладемо в сковороду і додаємо пасту томатну, трохи рослинного масла, трохи пасеруємо, додаємо воду, оцет, паприку, пропущений через прес часник, сіль і цукор. Трохи тримаємо на вогні і прибираємо. Якщо копченої паприки немає можна додати копченості або зовсім зробити без них теж буде смачно.булочки розрізаємо навпіл обсмажуємо на сухій сковороді-гриль.збираємо бургер. На одну половинку булочки викладаємо соус, потім лист салату, половинки огірка, котлету з сиром, червону цибулю і другу половинку булочки.булочки обов’язково треба підсмажувати, так вони не розмокають і виходить смачніше. Ще зробила варіант бургера з сиром брі і цибульним мармеладом.