В організмі людини всі органи важливі, але найбільш часто страждають саме органи травної системи. Часто люди не підозрюють, що багатьох хвороб, особливо гастриту, вони можуть уникнути, якщо обмежать кількість вживаних шкідливих продуктів.

Про те, які ж продукти варто обмежити або повністю виключити зі свого раціону, щоб уникнути розвитку гастриту, розповість лікар-терапевт, гастроентеролог клініки «креде експерт» олександра мизнікова.

Здоровий шлунок і жовчний міхур приймуть і переварять будь-яку їжу в помірній кількості. Тому абсолютно здоровим людям, які пройшли обстеження і у них не виявлені патології, пов’язані із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, боятися гастритів і холециститів не потрібно. Це допустимо, якщо вони стежать за харчуванням і періодично дозволяють невеликі надмірності», — коментує олександра мизникова.

Тим же, хто вже стикався з цими захворюваннями, варто звернути увагу на вживання цих продуктів і напоїв.

газовані напої

Газовані напої, особливо солодкі, – це велике навантаження для організму, великий дратівливий фактор на слизову, вони викликають підвищене вироблення ферментів підшлункової залози. А підшлункова залоза своїми протоками взаємопов’язана з протоками жовчного міхура. Відповідно, можуть запуститися будь-які механізми запалення. Вуглекислий газ, який міститься в газованих напоях, подразнює слизову шлунка, стимулює вироблення соляної кислоти, що агресивно впливає на стінки шлунка.

жирна їжа

Це все, що містить надмірну кількість масла, особливо смажені страви: смажена картопля на салі, курка або м’ясо, обсмажені на великій кількості масла, свинина з жирком і так далі.

Надмірне вживання жирної їжі викликає печію, відчуття тяжкості і болю в шлунку. При вживанні жирної їжі організму буквально не вистачає ферментів для того, щоб її переробити, і травлення сповільнюється. Печінка починає працювати на межі, щоб допомогти організму переварити їжу, і людина починає відчувати нудоту і тяжкість.

Жир порушує роботу клапана стравоходу, і в стравохід зі шлунка починає закидатися соляна кислота, що викликає опіки і відрижку.

копченості, гострі і кислі продукти

Всі копченості у великій кількості потенційно небезпечні для шлунка і жовчного міхура, а також сприяють каменеутворення.

Зловживання стравами східної кухні, наприклад тайської, може спровокувати гастрит, так як гострі спеції, використовувані у великій кількості при приготуванні страв, дратують слизову шлунка і провокують різного роду запалення.

Використовувати в своєму харчуванні велику кількість маринадів також шкідливо. Вживання квашених продуктів в невеликих розмірах не протипоказано. Квашена капуста раз в два тижні в розумному розмірі великої шкоди не завдасть.

молоко

Саме незбиране молоко провокує розлад кишкової системи, що веде за собою прояв гастриту. З віком зменшується кількість ферментів, що беруть участь в переробці цільного молока. Роздратування в кишечнику сприятиме запаленню в жовчному міхурі, так як він відразу реагує на розлад кишечника. Коли кишечник не справляється з переробкою їжі, відразу ж підключаються жовчний міхур, підшлункова залоза, шлунок, і вони починають посилено виробляти ферменти для переробки їжі, відповідно, такий процес може привести до запалення.

омепразол

Люди з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту вважають, що повинні приймати препарати, що містять омепразол, постійно. Однак неконтрольований прийом лікарського засобу викликає хронічний гастрит, але не характерний гастрит з підвищеною кислотністю, а, навпаки, запалення через знижену кислотність і атрофічні зміни в шлунку. А атрофічні зміни-це незворотні зміни, які дуже складно відновлюються і вимагають довгого за часом лікування. Атрофія – це непрацюючі клітини, за фактом вони є, але в процесі життєдіяльності не беруть участь.

фастфуд

Цю їжу споживають не так вже й часто, але вона є агресивною їжею для шлунка. При приготуванні фастфуду використовується сіль в надлишку. У ньому міститься величезна кількість вуглеводів, і готується це все з використанням величезної кількості масла, яке, швидше за все, рідко змінюють. Масло для фритюру, на якому смажать картоплю фрі, нагетси, якщо заглянути туди, темного кольору. Це масло містить велику кількість канцерогенів.

алкоголь

Етиловий спирт, коли досягає шлунка, підсилює секрецію шлункового соку. Для здорової людини це нормально, а ось для людей, у яких навіть в рідкісних випадках виникали проблеми зі шлунком, проблема. Виділяється кислота потрапляє на стінки шлунка і викликає роздратування.

При проблемах зі шлунком в стадії ремісії можна зрідка дозволити собі вжити алкоголь. Але це повинен бути напій високої якості, наприклад, горілка або коньяк елітних сортів. На користь піде келих червоного або сухого вина, знову ж таки, хорошої якості. А ось коктейлі, шампанське, ігристі вина, пиво і лікери необхідно виключити повністю.

Таїсія ступіна