Подорожуючи по всьому світу, ми привозимо з собою не тільки емоції, а й традиції народів, з якими познайомилися в поїздках. Чаювання може стати нагадуванням про далеких країнах і очікуваним вашого будинку. Ми навчилися вибирати улюблені сорти, але не завжди знайомі з рецептами приготування цього напою. Правильно заварений чай має свій неповторний смак і аромат. А здатність цього напою бадьорити, зігрівати, заспокоювати і змінювати настрій, по істині, робить його незамінним.

Спробуємо здійснити подорож по чайним країнам і дізнатися, як же заварюють цей напій в різних куточках світу.

Як правильно заварювати чай по-китайськи

Китайці вважають чаювання з’єднанням головних стихій: вода, яку заварюють чай, вогонь, на якому нагрівається вода для чаю, дерево, яке дарує чайне листя, земля, яка дає матеріал для посуду (глину) і метал, що символізує волю людини.

Для заварювання чаю в Китаї використовують:

  • гайван — посуд для заварювання (в перекладі «чашка з блюдцем»).
  • «чайник справедливості» — відкритий посудину без кришки, завдяки якому можна акуратно поділити напій на всіх;
  • скляну колбу або чайник з ісинської глини;
  • ситечко;
  • китайський чайний піднос.

Китайці, заварюючи чай, завжди виливають першу заварку. Після того, як ваш чай заварювався 2-3 хвилини, його необхідно повністю злити. Це дає можливість розкритися чайного листу. Заварку через сито заливають в «чайник справедливості» і вже потім розливають у чашки гостям.

У піднебесній чай прийнято пити з маленьких чашок. Його заварюють кілька разів, але перший рекомендують пити дуже повільно, щоб вдихнути і насолодитися його ароматом.

Ще один чудовий предмет для заварювання чаю — це китайська скляна колба. Сучасний предмет чайної церемонії, який поєднав у собі і гайван, і чайник і ситечко. Етапи заварювання в скляній колбі незмінні: перша заварка після розкриття листа зливається. Потім колба наповнюється новою порцією гарячої води, і так кілька разів.

Піднос, який служить столиком для церемонії, має подвійне дно. Саме туди і зливають першу заварку. Погодьтеся, непогано придумано.

Як заварювати індійський чай

Знавці чаю стверджують, що індійський чай у свій час поклав край монополії Китаю на світовому ринку чаю. А зробила це англійська королева Вікторія, яка відчула, що чайне листя можуть стати непоганим предмет поповнення скарбниці. І інтуїція його не підвела.

Індійський сорт чаю даржилінг отримали шляхом схрещування китайського чайного дерева з дикорослими кущами передгір’я Гімалаїв. Свій шлях в Європу цей сорт отримав завдяки ост-індської компанії і швидко завоював ринок.

Гімалайські ченці і сьогодні вирощують справжній індійський чай, який коштує дуже дорого. Чайні плантації обнесені колючим дротом і ретельно охороняються. Індуси внесли в чайну культуру свій внесок і подарували світу незвичайні рецепти заварювання чаю.

Для приготування індійського чаю необхідна ємність, в якій спочатку буде нагріватися вода зі спеціями (кориця, кардамон, імбир, перець, гвоздика, лимон на вибір). Через 3-4 хвилини після закипання в цю воду додають чай, а потім молоко і обов’язково цукор або мед. Напій ретельно перемішують, потім проціджують через сито і розливають по чашках. Смак такого напою може бути самим незвичайним, тому в Індії існує безліч рецептів заварювання цього напою.

Вважається, що чай — найкращий спосіб втамувати спрагу в спеку, поліпшити процеси травлення після прийому гострої їжі і підбадьоритися вранці. Подають такий чай і гарячим, і охолодженим.

Як правильно заварювати чай по–японськи

Мабуть, жоден народ світу не створив стільки для чайної церемонії, як Японія. Це не просто напій. Це атмосфера, яка створюється інтер’єром, обстановкою, поведінкою і жорсткими правила спілкування при чаюванні. Цей процес є значущою частиною японської культури і багато хто, збираючись у цю країну, вивчають правила поведінки, щоб не образити гостинних господарів.

Чай в Японію була привезена буддійськими ченцями, які пили його під час медитацій, цей напій підносили Будді під час молитов. Поширення буддизму в Японії перетворило чаювання в священний ритуал.

Чайна церемонія

Кожен господар будинку, приймаючи гостей, перетворюється в чайного майстра. Спільне чаювання — це і відпочинок, і ведення бесід на різні теми і милування красотами, які обов’язково присутні навколо чайного будиночка. Чайний будиночок за традицією знаходиться в саду. Сад каменів, вічнозелених чагарників і дерев рятує від спеки, а коли темніє, запалюються ліхтарі, освітлюючи шлях до місця церемонії.

Всередині приміщення все просто, адже японці живуть за принципом «вабі» — все природно і просто. Низькі стелі чайного будиночка змушують кожного нахилитися. Існує легенда, що висота будиночка не дозволяла самураю увійти в нього з мечем. За порогом залишається і взуття. Все це створює атмосферу миру, спокою та умиротворення.

А тепер про самому чаї. Японці заварюють особливим способом густий порошок зеленого чаю і роблять це в повному мовчанні. В керамічну посудину, схожу на піалу порошок засипається і заливають невеликою кількістю окропу. Все це перемішується, до появи зеленої піни, спеціальної бамбуковій мішалкою. Отримана однорідна маса розбавляється гарячою водою і подається гостеві. Кожна порція чаю робиться окремо. Поки чай готується, японці пригощають гостей солодощами — омогаси.

Подають чай з поклоном і починають з самого старшого або шановного гостя. Беруть чашку правою рукою і встановлюють на ліву долоню. Зробивши перший ковток, гість провертає чашку три рази проти годинникової стрілки і тільки після цього допиває напій. Завершується чаювання піднесенням чашки до голови і низьким уклоном. Потім церемонію продовжують розмови про дім, про життя, але тільки не про справи і про проблеми. Після того, як господар відповів на всі запитання гостей, він вибачається і залишає будиночок, вказуючи на те, що церемонія завершена.

Чайна церемонія може тривати до 4–х годин, але японці придумали і скорочені варіанти процесу чаювання, коли обставини не дозволяють затримуватися надовго.

Як заварюють червоний єгипетський чай

Хто хоч раз був в Єгипті, обов’язково скаже, що візитною карткою цієї країни є каркаде. Ці квіти чагарнику мають і інші назви — гібіскус або суданська троянда. Унікальність єгипетського чаю в тому, що його п’ють як гарячим, так і холодним, він здатний підвищувати імунітет, нормалізує тиск і знімає похмільний синдром.

Червоним його назвали яскравого кольору. Заварювати каркаде потрібно особливим способом і тільки тоді ви зможете насолодитися цим неповторним напоєм. Для приготування червоного єгипетського чаю необхідно 2 чайні ложки листя відварити в 200 мл води. Так, саме відварити. Це той випадок, коли кип’ятіння необхідно. Після цього заварка повинна охолонути і постояти кілька годин в прохолодному темному місці. Потім ви можете розводити її холодною або гарячою водою і додавати за бажанням цукор.

Подавати такий чай можна не тільки в чайнику, а і в глечиках, особливо влітку, коли хочеться вгамувати спрагу.

Як заварюють чай по–турецьки

Чаювання в Туреччині — це спосіб спілкування. Ви можете годинами насолоджуватися бесідою і ароматом міцного чаю, який заварюють особливим способом. Для того щоб приготувати чай по–турецьки вам знадобиться холодна кип’ячена вода (у Туреччині вода жорстка і тому перед приготуванням напою потрібно пом’якшити її). Чай готується тільки на вогні, не можна використовувати електрочайники та інші нагрівальні прилади.

В металевий великий чайник заливається вода і ставиться на вогонь. У звичайний керамічний глек ви додаєте чорні листя чаю і заливаєте добре гарячою водою. Якщо ви любите дуже міцний чай, то природно, кладете більше заварки. Потім заварник ставите зверху металевого чайника та утримуєте 15-20 хвилин. Ваш чай готовий.

Турки п’ють напій з маленьких скляних стаканчиків у вигляді тюльпана і тільки гарячим. В якості добавок може бути мед і молоко. Більше ніяких спецій! Справжній міцний чай по–турецьки необхідно пити не частіше 2-3 разів на день. Міцний напій може порушувати нервову систему і привести до безсоння.

Як заварювати чай по–казахськи

Чай до казахам потрапив з Калмикії і Росії, і це наклало певний відбиток на приготування цього напою. Чай в цьому регіоні п’ють нескінченно багато, незалежно від часу доби і приводу, чаювання прирівнюється навіть до окремого прийому їжі. Немає особливих правил подачі чаю, це може бути до, після або між прийомом основних страв. Але чай п’ють тільки добре гарячим, з піал, які ніколи не наливають до країв. Чим менше в піалі чаю, тим частіше у нього будуть підливати гарячий напій. А значить, господарі виявляють турботу і повагу до гостя.

А ще за чаюванням не вирішують важливих питань, тільки по закінченні, коли господар буде готовий вислухати їх. Отже, як заварюють чай казахи?

Для заварювання чаю беруть заварник і заливають листя чорного чаю дуже гарячою водою. Заварка повинна настоятися, а поки необхідно закип’ятити самовар. Саме це передали росіяни казахам. Чайник з заваркою повинен бути в теплому місці, тому ви можете використовувати заварник з пальником. Одночасно господиня кип’ятить молоко, яке є основою чаю. В піалу спочатку вливають молоко, потім заварку і потім розбавляють гарячою водою. Пропорцій немає, все за смаком.

В якості добавок до чаю казахи використовують масло, вершки, сметану, цукор і навіть сіль. Вони вважають, що жир не тільки покращує смакові якості, а й зміцнює організм. Ну і традиційні солодощі зі злаків також є невід’ємною частиною чаювання. Казахи зберігають чай разом із солодощами в дерев’яних скриньках шай сандик.

Як заварювати чай по–англійськи

Англійці — лідери по споживанню чаю у Європі. Індія — колись англійська колонія, подарувала світові чорний сорт чаю і перетворила чаювання в традицію своєї країни. Англійці п’ють чай в строго певний час: під час сніданку, ланчу в 13:00 і знаменитий чай у «five o’clock» (17:00). Англійці воліють сорти чорного індійського чаю і за рідкісним винятком п’ють зелений.

Щоб приготувати чай по–англійськи, необхідно, насамперед, підігріти чайник, в якому буде готуватися заварка, з розрахунку 1 чайна ложка чаю на склянку води. Залити чай потрібно спочатку зовсім трохи і настояти 5 хвилин і потім долити гарячу воду повністю. Обов’язково накрийте чайник льняною серветкою, щоб не втратити аромат напою. А ще рекомендують заварювати чай далеко від специфічно пахнуть продуктів і зберігати фарфоровий посуд для чаю окремо.

Ніхто не знає, хто перший придумав пити чай з молоком, але англійці це роблять по–особливому. Чайні чашки повинні бути добре нагріті і спочатку в них вливається гаряче (не кип’ячене) молоко. І лише потім заварка і вода. І ні в якому разі не навпаки. Саме така послідовність визначена для традиційного англійського чаю. Молоко нейтралізує шкідливі речовини і сприяє поліпшенню роботи шлунково–кишкового тракту.

Як заварювати монгольський чай

Монголи заварюють чай, схожим з казахським, способом. Однак додають у свій рецепт крім заварки і молока, ще масло, борошно і сіль. Використовують чорний або зелений цегельний чай (нижчий сорт чаю, спресований у цеглинки). Всі інгредієнти, крім самого чаю, можуть варіювати. Наприклад, використовувати молоко можна, як коров’яче, так і верблюже, козяче або кобиляче. Масло може бути замінено топленным яловичим або баранячим салом. Пшенична, ячмінна або житнє борошно може бути доповнена рисом або пшоном. Замість солі можна додати чорний перець (1 горошок на склянку чаю) або лавровий лист.

Неймовірно, як з такого набору продуктів виходить чай! Але спробуємо приготувати. Цегляний чай розтирають в порошок, заливають холодною водою (3 столові ложки на літр) і ставлять на вогонь. Як тільки вода закипає, в неї додають 250-500 мл молока, столову ложку олії і 50-100 г пережареної з маслом борошна. Туди ж можна всипати півсклянки рису або пшона і сіль за смаком. Все це вариться 10 хвилин, після чого отриманий напій пропускають через сито і розливають.

У Монголії подати чай без молока — непристойно, так як це буде вважатися «нечистою їжею».

Спробуйте приготувати чай по–різному і відчути його смак. Для подавання чаю особливо хороша керамічний посуд. Це і заварники, і молочники і чашки самих різних обсягів і форм. У салонах Villa Grazia ви можете підібрати для себе різні варіанти для чаювання, як вдома, так і в офісі.

Дата: 16.05.2016
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Дерута — серце італійського керамічного мистецтва
  • Посуд в стилі прованс
  • Costa Nova – посуд, по міцності не поступається каменю
  • Як приготувати лимонад будинку
  • Як прикрасити стіл раннери