Рідко хто з наших знайомих не п’є чай. По своїм якостям, цей напій не поступається кави. Він незамінний в спеку і холод, здатний швидко відновити сили і заспокоїти після напруженого робочого дня. Яким чаю ви віддасте перевагу, вирішувати вам. Головне знати, як правильно заварювати чай і подавати напій.

Для того щоб чаювання було приємним і корисним варто звернути увагу на загальні правила:

  • найголовніше — вибрати хороший чай: йому не повинно бути більше року. Незважаючи на те, що чай роблять круглий рік, зелений краще купувати весняного врожаю, а улун, наприклад, осіннього збору;
  • чай повинен зберігатися в добре закритій банці, захищеної від повітря і світла;
  • вода для приготування напою повинна бути з мінералізацією нижче 0,3 г⁄л;
  • чай заварюється гарячою водою 70-90°С. Кип’ячена вода змінює смак і аромат чаю;
  • обов’язково обдайте посуд для заварювання окропом, щоб вона попередньо прогрілася;
  • ємність для заварювання береться з розрахунку 100 мл на одну людину, плюс 50 мл на кожного додаткового;
  • використовуйте для приготування напою спеціальний посуд: чайники, заварники, гуртки типу “егоїст” та інші чайні предмети.

Як правильно заварювати чай в чашці

Якщо у вас немає компанії для чаювання, ви можете приготувати одну порцію чаю прямо в чашці. Для цього нагріваємо воду до 70°С і наповнюємо нею попередньо нагріту чашку з розрахунку 1 чайна ложка чаю на склянку води).

Можете скористатися спеціальною керамічною чашкою з кришкою і ситом. А ще порцію чаю можна заварити в спеціальному наборі “егоїст”.



Як заварювати чай в офісі

Третю частину життя ми проводимо на роботі, і звичайно, чаювання є невід’ємною частиною робочого часу. Щоб розслабитися або підбадьоритися, прийняти гостей і зробити паузу в переговорах ми готуємо та подаємо чай.

Якщо ви визначилися з вибором чаю, то наступний крок це подача чаю. Чайна посуд в офісі буде відрізнятися від домашніх предметів строгістю і мінімалізмом. Перед тим, як заварювати чай виберіть правильний вид чайника. Для любителів листового чаю у вашому арсеналі обов’язково повинні бути заварники. Краще використовувати керамічний посуд, в ній напій довше зберігатиметься теплим. Чайники для заварювання повинні мати носик з ситом. Традиційна чашка для чаю вміщує 200 мл води. Майте в запасі кілька заварников для різних сортів чаю. Цукор подається кусковий або в стікерах.



Процес заварювання вибирайте в залежності від сорту чаю.

Як заварювати чай в термосі

Скільки разів вас виручав термос на природі? Напевно, це самий незамінний предмет для любителів активного відпочинку. Ароматний і гарячий чай з термоса зігріє в холодну пору року і освіжить влітку. Для заварювання чаю в термосі необхідно знати:

  • чорний чай більше підходить для зими, а зелений для літа;
  • перед заварюванням чаю в термосі промийте його окропом;
  • на літр води з температурою 80°С засинайте 1 столову ложку чаю;
  • достатньо 20 хвилин для приготування чаю. Якщо чай виявиться міцним, його можна розбавити теплою водою;
  • любителі добавок у вигляді лимона, імбиру і цукру, можуть відразу додати ці інгредієнти в термос;
  • якщо ви віддаєте перевагу трав’яний чай, то заварювати його краще в термосі на ніч.

Як заварювати зелений чай в пакетиках

Як вже говорилося, у кожного чаю є своя специфіка заварювання. І чай в пакетиках не виняток. Для заварювання зеленого чаю в пакетиках вам необхідно залити воду в чашку 75-80°С і витримати пакетик 1-2 хвилини для готовності. Відповідно, для пакетика з білим чаєм вода буде холодніше, а для чорного і трав’яного чаю тепліше, до 99°С і час заварювання збільшиться до 5-6 хвилин.

Як правильно заварювати чай в глиняному чайнику

Цей спосіб заварювання частіше використовують для темних сортів. Для цього потрібно попередньо нагріти посуд. Заливаючи воду 90-95°С ви закриваєте чайник кришкою і серветкою. Так чай буде зберігати аромат. Для приготування чаю вам знадобиться розрахунок: 1 чайна ложка чаю на склянку, плюс ложка на чайник.

Щоб чай був особливо смачним, ви можете використовувати заварник з пальником, яка буде підтримувати температуру напою. Глиняний чайник збереже смакові якості напою і зробить чаювання приємним і незабутнім.

Як правильно заварювати чай у френч–пресі

Вважається, що цей предмет був створений для заварювання кави, проте приготувати чай у ньому просто і швидко. Френч–прес стає незамінною і вдома, і в офісі, так швидко ми звикаємо до зручності і подачі. Щоб заварити чай у цьому скляному графині, вам знадобиться все теж, що і для традиційного заварювання в чайнику: ті ж пропорції, та ж температура води, яка необхідна для обраного сорту. У френч–пресі можна заварювати також фруктові та трав’яні чаї. Звичайна ємність цього заварника до 1 літра, а значить в один прийом ви зможете приготувати 4 чашки чаю.



А тепер розглянемо специфіку заварювання різних сортів чаю

Як заварювати крупнолистовий зелений чай

В Японії та Китаї існує ціла наука – як правильно заварювати зелений чай. Звичайно, всі тонкощі церемонії чаювання неможливо описати в кількох словах. Але головне у східній традиції – це повторне заварювання і неквапливе насолоду ароматним бадьорить напоєм.

Якщо у вас зелений чай, то після того як ви заллєте чай водою, не забудьте злити першу заварку через 3-4 хвилини, як це роблять китайці. Повторювати процедуру можна кілька разів, поки чайний лист не охолоне.



Як заварювати чай з м’яти

Найчастіше м’яту додають до зеленого чаю. Попередньо необхідно добре промити листя м’яти під водою. Потім порубаєте або подрібніть її, щоб рослина випустило свої ефірні масла і вітаміни. Додайте м’яту в заварений зелений чай. Вона швидко заспокоює нервову систему і добре тонізує організм.



Як заварювати іван-чай

Перед тим, як заварювати іван-чай, ви повинні переконатися в якості трав’яного збору. До заготівлі цієї рослини пред’являються дуже строгі вимоги, недотримання яких відбивається на якості одержуваного напою.

Іван-чай містить дуже багато активних ферментів, тому концентрація в заварнику сухого листя повинна бути невелика. Для приготування напою досить дві чайні ложки збору помістити в скляний або керамічний чайник і додати 0,5 л киплячої води очищеної.


Як заварювати чай з кропиви

Про корисні властивості кропиви не доводиться говорити, тому чай з кропиви напевно поліпшить ваше самопочуття. Для його приготування ви можете використовувати як сушені, так і молоді пагони кропиви. Одну столову ложку сушеної трави заливаємо літром окропу і ставимо в темне місце на 30 хвилин. Після проціджування ваш чай готовий. Кропиву можна комбінувати з іншими ягодами і плодами, створюючи неймовірні ароматні напої, наприклад з шипшиною.

Як заварювати липовий чай

Перед тим, як заварювати липовий чай, слід прогріти скляний або керамічний чайник і тільки після цього насипати в ємність висушені квітки. Квітковий збір заливається окропом з розрахунку: чверть склянки пелюсток на один літр води.
Після заварювання чайник слід добре укутати і дати чаю настоятися не менше півгодини. Щоб максимально зберегти корисні властивості напою, пити його рекомендується без додавання цукру. Якщо ви любите солодке, то краще додайте в липовий настій трохи натурального меду.



Як заварювати зелений чай на молоці

Молоко здатне нейтралізувати шкідливі речовини, і в поєднанні з чаєм це теж працює. Наскільки незвичайним буде поєднання зеленого чаю та молока можна судити після того, як спробувати приготувати цей напій. Молоко необхідно нагріти до 80°С і потім покласти в нього зелений чай (на літр молока — 2 столові ложки). Наполягаєте 20 хвилин і можна пробувати. Дієтологи вважають, що 3 чашки зеленого чаю з молоком будуть сприяти зниженню апетиту і втрати ваги. Однак не забувайте, що зелений чай — сечогінний засіб, не забувайте поповнювати запаси води в організмі.

Як заварювати чай тигуани (тигуанинь)

Це сорт зеленого чаю, який при правильному заварюванні подарує вам неповторний аромат. Для того, щоб дізнатися, як правильно заварити тигуанинь, не потрібно шукати окрему інформацію. Цей чай заварюється просто, як і всі сорти зеленого чаю за рецептом. Хоча деякі вважають, що листя цього сорту не насичені, і тому першу заварку можна не зливати.

Як заварювати червоний китайський чай

Червоний китайський чай — це по–європейськи чорний. Якщо придивитися до заварці, то ми побачимо, що колір її має червоно–коричневий відтінок. Вирощують червоний чай високо в горах Китаю і Тайваню. Вийшов цей сорт абсолютно випадково, порушивши звичайну технологію вирощування чайного куща. Цей сорт корисний, так як в ньому міститься велика кількість корисних для організму речовин і вітамінів. Щоб всі корисності збереглися, червоний чай необхідно заварювати водою 90°С, але першу заварку злити. Наступна порція вже для пиття.

Китайський чай червоний халат як заварювати

Китайці складали різні легенди про походження чаїв. Червоний халат отримав назву сорт, який збирали мавпочки в червоних халатах. А ще є версія, що цей чай вилікував китайську імператрицю, за що кущі одягнули в червоні полотна. Вірити в це чи ні, але червоний халат дійсно дуже цілющий. Його збирають високо в горах Уі на відомій чайної плантації Фудцянь.

Якщо вам пощастить роздобути цей рідкісний і дорогий сорт чаю, то заварюйте його строго за рецептом: на склянку води беруть 1 г чаю. Заварюють його водою 80-90°С. Перша заварка зливається, другу треба заварювати до хвилини і з кожною наступною час збільшується. Такий чай можна вживати 5-6 разів, поки листя не стануть зеленого кольору.

Як заварювати чорний китайський чай

Темні сорти улуна і Пуер в Китаї заварюють в чайниках з ісинської глини. Саме кераміка дає можливість розкритися цьому сорту, і ви зможете повною мірою насолодитися напоєм. Чорний чай заварюється трохи в інших пропорціях, ніж зелений. На порцію чайника ви кладете 12-17 г чаю і заливаєте його водою 90°С. Все інше повторюється, як і з заварюванням зеленого чаю.

Як заварювати чай пуер

Тим, хто хоче дізнатися, як заварювати чай пуер, розкриємо кілька головних секретів приготування цього елітного напою. Обов’язково повинна використовуватися тільки м’яка, якісна, чиста вода, в ідеалі – кринична або джерельна. Після першого заливання, окріп через 30 секунд необхідно злити, щоб дати розкритися листю. І лише після цього потрібно заварювати чай, наполягаючи його протягом хвилини. Цей процес може повторюватися неодноразово, протягом всього чаювання.

Одним з варіантів отримання напою є його приготування на вогні, але такий спосіб вимагає великого досвіду. Чайні листя необхідно додавати у воду строго на певній стадії закипання, щоб уникнути гіркоти і каламутного виду напою.



Як заварювати китайський чай з женьшенем

Це легендарний сорт Женьшень улун володіє унікальними властивостями, поєднуючи в собі корисні властивості кореня і зеленого чаю. Порошок висушеної женьшеню змішується з чайним листям, що дає незвичайний смак цього напою. Заварюють чай традиційним способом для зелених сортів. Ви помітите, що з кожним наступним заварюванням смак чаю буде змінюватися.

Як заварювати грибний чай

Отримати цей напій можна шляхом вирощування чайного гриба або «чайної медузи» — толстой слизової форми, що складається із з’єднання дріжджових грибків і оцтовокислих бактерій. Солодкий чай або сік можуть стати середовищем, де гриб буде розвиватися і рости. Чайний гриб дуже корисний для імунітету, так як в його складі цілий арсенал вітамінів і мікроелементів. Він тонізує, бадьорить, очищує організм людини. А вже про смакових якостях говорити не доводиться. Він припаде до душі і дорослим, і дітям.

Щоб заварити грибний чай вам необхідно заздалегідь підготувати солодкий чорний або зелений чай з цукром і охолодити його. Молоді паростки гриба помістіть в трилітрову банку і акуратно залити охолодженим чаєм. Накрити банку марлею і поставити в темне місце на два тижні. Через 14 днів процідити рідину через марлю і знову залити гриб чаєм. Готовий напій пити охолодженим.

Як заварювати жовтий чай

Ще один популярний напій, з яким знайомляться туристи в Єгипті. По суті, жовтий чай — це крупа, дуже схожа на нашу гречку. Хельбу, так називають це єгиптяни, має масу корисних властивостей. Саме це робить напій популярним серед місцевих жителів.

Щоб приготувати жовтий чай, необхідно попередньо промити і просушити крупу. Потім залити її з розрахунку 1 чайна ложка на склянку води гарячою водою і поставити на маленький вогонь на 7-15 хвилин. Чим довше він буде заварюватися, тим насиченішим вийде смак. Жовтий чай п’ють теплим, тому, що після приготування його відразу розливають по чашках.

Як правильно заварювати імбирний чай

Один з найпопулярніших напоїв у зимовий час, імбирний чай рятує від застуди і грипу. Це відмінний засіб, який підтримує організм цілий рік і навіть сприяє зниженню ваги. Імбирний корінь, який служить основою чаю, має специфічний смак і виступає спецією в кулінарії різних народів.

Чай на основі імбиру може вживатися з лимоном, перцем, м’ятою та іншими приправами. Але можна пити його і в чистому вигляді, звичайно, для цього потрібно знати, як правильно заварювати імбирний чай. Корінь очищається від шкірки і нарізати тонкими пелюстками. Потім в ємність для заварювання наливають воду і кип’ятять протягом 10 хвилин. У готовий напій можна додати сік лимона або апельсина і підсолодити медом.

Як заварювати турецький чай

Перед тим, як заварювати турецький чай, необхідно підготувати посуд для цього цікавого процесу. При приготуванні напою використовується метод «паровій бані», тому вам буде потрібно великий металевий чайник для створення пари і маленький керамічний глек, куди поміщається чайна суміш.

Спочатку на вогні кип’ятити вода у більшої ємності, потім поверх металевої посуду ставиться керамічний чайник з листям, які заливаються очищеної м’якою водою, доведеної до кипіння. Процес заварювання відбувається близько 15 хвилин на слабкому вогні. Слід враховувати, що напій виходить дуже міцним і пити його потрібно невеликими порціями.

Як заварювати чай каркаде

Секрет приготування ароматного напою з квіток гибискуса, був відомий ще стародавнім єгиптянам. Вони заливали пелюстки холодною водою і варили протягом 3-5 хвилин, дозволяючи повністю розкритися смаку і запаху.

У наш час існує кілька думок з приводу того, як заварювати чай каркаде. Крім давньоєгипетського способу, застосовується дуже простий і популярний метод – залити пелюстки окропом і настояти протягом п’яти хвилин. Рекомендується при цьому помістити чашку на теплу поверхню.

Любителі прохолодних напоїв можуть просто залити суміш каркаде водою кімнатної температури. Цей незвичайний рецепт дозволяє зберегти всі корисні елементи, які містить гібіскус, але за умови, що настоюватися він буде не менше години.

Насолоджуйтеся чаюванням у будь-який час року, адже чай неможливо замінити. Вашу церемонію прикрасить стильна сервірування чайного столу, для якої ви можете вибрати різні варіанти посуду і текстилю.

Дата: 22.03.2016
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Доріг не подарунок, а… його презентація! Як оформити приємний сюрприз до 8 березня
  • Затишний вогонь сімейного вогнища: каміни і камінні аксесуари
  • Ключниця – найпростіший спосіб не втрачати ключі
  • Новорічна посуд
  • Екодизайн – комфорт без надмірностей