Наші далекі предки без церемоній куштували їжу руками, але вже тоді вважалося непристойним витирати об одяг пальці, губи, вуса та бороди. До бенкетного був приставлений раб з оберемком свіжих листя смоковниці або… отрок з пишними довгими волоссям. О часи, о звичаї!.. В режимі самообслуговування пропонувався шматок сирого тіста або прісна корж.

Великим поступом стала поява спеціальних лоскутов для особистої гігієни і захисту парадного одягу. В основному з алебастрових волокон, вовни, домотканої полотна. Бавовна був у дивину і продавався на вагу золота. В епоху Ренесансу в ходу були «громадські» серветки величиною з скатертину-самобранку, розраховані на всіх учасників бенкету.

Пізніше в моду увійшли персональні золототкані серветки з вензелями. Вельможі тримали їх при собі постійно, при нагоді «міряючись» розкішшю. До сучасного вигляду аксесуар еволюціонував за кілька тисячоліть.

Поширення столових приладів докорінно змінило роль серветок. Аксесуаром все рідше витираються, використовуючи виключно для декору та іміджевих цілей. Столовий текстиль став візитівкою приймаючої сторони, показником статусності, підтвердженням гарного смаку. В наш час пріоритетніше не стільки розкіш, скільки натуральність, стиль, гармонія. Досвід Вілла Грація — ваш досвід. Наша колекція — основа вашої бездоганної сервірування.

Подставочниє серветки: призначення, правила, підбір

Подставочниє або подтарелочные серветки розстеляють поверх скатертини — для досягнення певного декоративного ефекту або розкладають прямо на стільниці — коли стіл накривається на невелику кількість персон, поверхня виконана з натурального дерева, є захисно-гігієнічне покриття.

Підставки бувають круглими, овальними, прямокутними і квадратними. Розмірний ряд нашого асортименту: 33×47, 35×45, 35×50, 45×45, 47×47 див. Параметри порівнянні з площею типової сервіровки на 1 персону. Плануйте оздоблення столу так, щоб всі серветки-підставки розташовувалися вільно або трохи внахлест.

Невеликі серветки використовують для оформлення чайних і кавових церемоній. Тим же цілям служать барвисті міні-скатерки — «салфеты». Подовженої форми смугасті і картаті вироби іноді застосовуються як ручники. На обідах і вечерях у вживанні повинні бути серветки середнього або великого «калібру»: кольорові залиште для повсякденних задач, білі і контрастні поєднання вибирайте для офіційних прийомів і урочистостей. Тематичні малюнки підкреслюють колорит свят. Квіткові, фруктові мотиви додають жвавості пікніка.

У пошуках гармонії

Вибір кольору і фактури залежить від скатертини, стилю сервіровки, кольорової палітри посуду, настрої, смаку, тематики застілля, творчого задуму. Поєднання повинні бути гармонійними.

Що з чим комбінувати:

  • блакитний — з червоним, коричневим, оранжевим, рожевим, жовтим;
  • жовтий — з ліловим, синім, світло-блакитним, фіолетовим;
  • зелений — з охристим, помаранчевим, салатним, жовтим, коричневим, кремовим, вершковим;
  • коричневий — з яскраво-блакитним, кремовим, рожевим, палевим, зеленим, бежевим;
  • червоний — з жовтим, бурим, зеленим, синім;
  • оранжевий — з блакитним, синім, ліловим, фіолетовим;
  • рожевий — з коричневим, м’ятним, оливковою, бірюзовим, блакитним;
  • синій — зі світло-ліловим, блакитним, блідо-зеленим, коричневим, блідо-жовтим, помаранчевим, зеленим, червоним;
  • фіолетовий — золотистим, коричневим, блідо-жовтим, бірюзовим, м’ятним, світло-помаранчевим.

Базові білий, чорний і сірий органічні в поєднаннях з будь-якими іншими квітами. Різнобарвний текстиль комбінується з урахуванням домінуючих у панелі виробу кольорів і відтінків. Міксуйте строкатість з однотонною посудом і монохромним столовим текстилем. Доповнюйте столова білизна іншим текстилем з тих же колекцій.

Матерчаті столові або приладові серветки

Приладову серветку кожен учасник застілля виявляє в своїй тарілці, або — по ліву руку від себе, незалежно від того, він лівша чи правша. Праворуч — «майно» сусіда. Користуватися серветкою за призначенням — для захисту одягу — обов’язково. Незайманий вигляд виробу образливий для приймаючої сторони і не з кращого сторонсалфетыы характеризує учасника трапези. Не бійтеся, побачивши перед собою шедевр «орігамі». Це — всього лише серветка.

Правила складання

За традицією столові серветки красиво складають в спеціальній техніці або прикрашають кільцями, затискачами, живими квітами, святковим декором. За одним столом всі серветки повинні бути складені однаково. Складати серветки потрібно в рукавичках, відпрацьованими рухами, мінімум торкань.

В обслуговуванні рядових сніданків і обідів переважають спрощені фігури і плоскі форми: «конверта», «трикутник”, «трубочка». Від обіду до вечері форма просторової композиції ускладнюється, досягаючи апофеозу у форматі свята: «віяло», «лілія», «троянда», «хрест», «джонка», «артишок» і т. п. Декоративно згорнуті серветки викладають на закусочну тарілку або зліва від неї. Під час оформлення чайного/кавового столика індивідуальну серветку можна пропустити крізь ручку чашки або ефектно пов’язати ложку.

Буква етикету

Як тільки всі запрошені всядуться за стіл, серветку потрібно розкласти на колінах. Пам’ятайте, заправляти за комір столову серветку дозволяється лише в лічених закладах зі своїм статутом, наприклад, в паста-барах південної Італії або Нью-Джерсі. Першим розгортає на колінах серветку господар застілля. Гості дружно його наслідують.

На нейтральній території це право переходить до старшого за статусом, віком або до дамам. У ресторані дочекайтеся виносу страв. Під час сніданків серветку кладуть на колінах повністю розправленої. На обідах — складеної вдвічі, згином до себе. Відлучаючись, кладіть серветку на стіл, знову ж таки, з лівого боку. На колінах серветка залишається до завершення трапези усіма учасниками. Наприкінці заходу серветку кладуть зліва від себе — не обтрушуючи, не складаючи, не жмакаючи.

Розмахувати, енергійно трясти серветкою, викидати її, як прапор, щоб привернути увагу офіціанта, не можна ні до, ні під час, ні після закінчення застілля. Їдальні серветкою забороняється протирати посуд і застосовувати її, як рушник чи хустку.

Яку тканину вибрати?

Гобеленові серветки використовують тільки як підставочний. Міцний, ошатний, невибагливий у догляді варіант користується популярністю у всіх, хто цінує баланс краси, якості і довговічності. Шанувальникам авторського стилю та модного дизайну Вілла Грація рекомендує продукцію відомих у Європі фабрик Emilia Arredamento, Emily Home. Основа гобелена — натуральні волокна. Домішки синтетики незначна, але достатня для вирівнювання експлуатаційних характеристик тканини.

Лляні серветки, включаючи камчатные, жакардові — традиційний спосіб прибрати стіл, забезпечивши гостей ефективним захистом від плям і крихт. Перевага: позитивна естетика, підвищена міцність, відмінна гігроскопічність. При належному догляді можна уникнути усадки, деформацій, забезпечивши бажану зносостійкість і довговічність. Матеріал підходить для художнього складання.

Універсальний в застосуванні і бавовна. Натуральний, екологічний, міцний, гігроскопічний текстиль відповідає завданням багаторазового використання. Бавовняні серветки Tint підходять для камерного застілля, званої вечері та ресторанного обслуговування. Злегка подкрахмаленные відпрасовані серветки легше піддаються складання і ефектніше виглядають в готових композиціях.

Як подкрахмаливать бавовняні і лляні серветки?

Серветки з льону та бавовни краще тримають форму і менше забруднюються, якщо їх до прасування замочити в розчині картопляного, кукурудзяного, або рисового крохмалю. Готується клейстер наступним чином: до 1 ст. ложці крохмалю додають півсклянки охолодженої води, ретельно змішуючи інгредієнти. Отриману бовтанку виливають тонким струменем в літр окропу, не припиняючи перемішувати вміст каструлі — грудок бути не повинно. З появою дрібних бульбашок каструлю знімають з вогню. У готового клейстеру консистенція киселя. Серветки занурюють у злегка остигнула суміш на 5 хвилин, потім витягують, просушують у розправленому вигляді, гладять.

Альтернатива — готові засоби, призначені для ручного і машинного прання. Ще простіше в застосуванні крохмалевмісні аерозолі, що розпилюються на тканину відразу перед прогладжуванням.

Дата: 17.06.2016
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • «Шейкер і ©» – барні аксесуари і їх призначення
  • Мотиви новорічного декору — цікаві факти про традиційні атрибути зимових свят
  • Найдорожчий чай у світі
  • Догляд за гобеленової тканиною і наш експеримент
  • Кухні в стилі кантрі – особлива атмосфера затишку