Столові прилади: історія, категорії, правила

0
1

Є такий жарт: «З появою столових приладів чоловік став розумним істотою». Але, як відомо, в кожному жарті… А адже, дійсно, чим ми в процесі їжі відрізняємося від інших біологічних видів? Звичайно, відмінностей багато: від дегустаційної церемонії до приємної бесіди. Але якщо робити акцент на принциповій різниці, то суттєві зміни відбулися тоді, коли руки і зуби перестали бути єдиними інструментами для вживання їжі. Так що одним з етапів цивілізованої поведінки можна назвати появу в нашому побуті столових приладів.

Історія

Не їсти з ножа — правило, якого навчають з молодих років. Однак саме ніж став першим пристосуванням, яке використовувалося людиною під час їжі. В якості столового атрибуту цей предмет з’явився п’ять тисяч років тому і використовувався для нанизування їжі аж до середньовіччя. Аристократи мали при собі два ножі, один служив для відрізання шматочків, а з другого ці шматочки відправлялися в рот.

А ось ложка була винайдена трохи пізніше і її прототипом стала звичайна палиця з прив’язаною до неї черепашкою або шкаралупою великого горіха. Перші звичні нам варіанти виготовлялися з обпаленої глини за три тисячі років до нашої ери. У Стародавньому Єгипті з’явилися бронзові вироби, а Древній Рим подарував світові ідею виготовлення столових приборів зі срібла, саме з цього металу жителі Еллади відливали перші ложки.

Вилка — найпопулярніший сьогодні і найсуперечливіший в минулому предмет сервірування. Історія походження цього столового аксесуара почалася ще у Візантії, де наближені імператора куштували фрукти з допомогою роздвоєною палички, наколюючи на них плоди, щоб не выпачкаться соком. Але в Європі ця дивина приживалася довго і не без проблем.

А проблеми виникли… на релігійному ґрунті. Католицької церкви в цьому нехитрому пристосуванні бачилася зв’язок з нечистою силою. І хоч за використання вилок на багатті не спалювали, але така «розкіш» засуджувалася священиками аж до XVI століття. Кардинал Петро Даміані у своїх нотатках з обуренням писав про побачене їм «святотатство»: невістка правителя Венеції під час їжі використовувала не пальці, а позолочені предмети, які накликали на її сім’ю божий гнів. Подружжя, дійсно, померли від чуми, але їх взаємозв’язок з використанням вилок так і залишилася відома лише кардиналу.

Як би те ні було, а острозубый прилад поступово почав з’являтися на європейських столах. Знатні персони широко користувалися цим предметом сервірування вже у вісімнадцятому столітті, а ось в масове споживання серед простого народу «рогатина» увійшла тільки в минулому столітті. Цікавий факт: жителі Італії, Іспанії та Португалії взяли в руки виделку на кілька століть раніше, ніж британці або саксонці. Не дивно, що продукція, представлена в нашому салоні, випускається саме італійськими та португальськими брендами, адже ми довіряємо самим досвідченим майстрам. І тут знову хочеться згадати про те, що в кожному жарті… Звичайно, історія фабрик Rivadossi, Domus&Design, Dalper і Costa Nova не ведеться з середньовіччя, але їх критерії краси і якості є найвищими.

  • Набір столових приладів Rodi

    Набір на 6 персон

    Ціна:

    12052 грн

    Купити

  • Набір столових приладів з 113 предметів Oneda

    Набір на 12 персон

    Ціна:

    18575 грн

    Купити

  • Набір столових приладів Іскья

    Набір на 6 персон

    Ціна:

    10836 грн

    Купити

Чому «фраже»?

Загальне «фраже» сьогодні вживається як загальне позначення столових приладів в різній комплектації. А ось власне ім’я — Fraget, може вживатися як назву фірми або прізвище засновників славнозвісного на весь світ гальванічного виробництва посуду. Втім, переплутати тут складно, оскільки вироби з клеймом «Fraget Warszawie» в наші дні є не предметами побуту, а колекційними раритетами, з відповідною ціною і дуже старовинним виглядом.



Брати Йосип та Альфонс Фраже в 1824 році заснували виробництво посуду з недорогих металів з дорогоцінним покриттям, наносившимся методом гальваніки. Варшавський завод виробляв продукцію навіть для імператорського палацу. Поряд з фірмовим запатентованим клеймом обов’язково зображувалося двозначне число, яке вказує на вміст у грамах чистого золота/срібла в покритті набору виделок і ложок на 12 персон. Наприклад, число 84 означало, що на 24 предмета витрачено 84 грама дорого металу.

Сучасна маркування столових приладів (або ж «фраже», як повелося називати з давніх часів) має неоднозначну розшифровку. Різні виробники посріблених і позолочених виробів можуть вказувати вагу дорогоцінного металу як на дюжину предметів, так і на один виріб. Також існує розходження в одиницях ваги: грами і карати. Єдині стандарти працюють по відношенню до нержавіючим столових приладів із сплаву хрому і нікелю. Сама цінна і дорога продукція має позначення 18/ 10. Ці цифри означають, що цей матеріал міцний, абсолютно безпечний і може застосовуватися не тільки в посуді, але і в медичному обладнанні.

  • Набір столових приладів Antigo

    24 предмета

    Ціна:

    7007 грн

    Купити

  • Набір для салату

    Довжина 23 см

    Під замовлення

  • Набір лопаток

    Довжина 28 см

    Ціна:

    1067 грн

    Купити

Види столових приладів

Виделка, ложка, ніж — здавалося б, що ще потрібно людині, щоб комфортно почувати себе під час трапези? Але різноманіття сучасної кухні диктує свої правила поведінки за столом, і тому крім стандартного набору приладів існує багато допоміжних предметів сервірування. Призначення деяких з них залишається загадкою для багатьох неосвічених, що часто є приводом для гумористичних ситуацій, відображених у літературі і кіно.

Але, знову відкинувши жарти в сторону, постараємося розібратися в різновидах столових приладів. Існує дві головні категорії:

  • основні — предмети, за допомогою яких їдять, призначені для індивідуального сервірування;
  • допоміжні — для загального користування, за допомогою яких нарізають і розкладають їжу з загального блюда (салатників, менажниц тощо).

До допоміжної категорії належать різноманітні лопатки, щипці, ополоники, салатні ложки та виделки.

  • Лопатка шеффілд

    Розміри: 29×10 см

    Під замовлення

  • Щипці для морепродуктів

    Довжина 19, 5 см

    Під замовлення

  • Щипці для цукру

    Ціна:

    806 грн

    Купити

Серед основної категорії можна виділити чотири головних види:

  • набір столових приладів — ложка, виделка, ніж для вживання перших і других гарячих страв, мають класичну форму;
  • набір закусочних приладів — вилка і ніж трохи меншого розміру, вони призначені для холодних страв і закусок;
  • набір приладів для рибного меню — ніж з коротким і розширеним у верхній частині лезом, вилка з чотирма короткими плоскими зубцями і поглибленням для відділення кісток;
  • набір десертних приладів — ніж, вилка і ложка (може бути декількох розмірів для різних видів солодощів). Лезо у десертного ножа більш тонке і загострена, ніж у столового та закусочної. Вилка має три зубці.

Є проста і корисна хитрість, що дозволяє визначити оптимальний розмір кожної категорії виробів. Довжина ножа приблизно дорівнює діаметру відповідної тарілки, а вилка і ніж бувають трохи коротше. Але це правило в сучасних реаліях працює не завжди, адже останнім часом дуже популярні столові тарілки дуже великого діаметру. Втім, у наші дні на перше місце виступає зручність і краса сервіровки, тому ви сміливо можете використовувати будь-який стандартний набір приладів при подачі і гарячих і холодних страв. Головне, щоб присутнім за столом було комфортно, а естетика застілля залишалася на належній висоті.



Трохи більш екзотичними є спеціальні категорії столових приладів, яких є немало для різних пунктів багатого меню. Особливо широко представлені вилки:

  • для крабів — має два довгих зубці на великій відстані один від одного.
  • для омарів — з довгою вузькою ручкою і двома маленькими короткими зубчиками.
  • трехзубая для устриць має широкий лівий зуб, який служить для відділення м’якоті від раковин.
  • пятизубая широка з лівим зубцем у вигляді гачка для захоплення спагетті.

Існує величезна кількість спеціальних пристосувань, що допомагають людині насолоджуватися смаком різних страв: равликів, ікри, шпрот, фруктів, сиру та інших делікатесів.

  • Ложка у вигляді мушлі

    Довжина 11,5 см

    Під замовлення

  • Ложка для різотто

    Розміри: 6,5×17,5 см

    Ціна:

    1092 грн

    Купити

  • Ніж для сиру «Casale»

    Довжина 22 см

    Під замовлення

Поради щодо вибору

Тим, для кого дизайн столових приладів має важливе значення, ми рекомендуємо купувати комплекти від престижних брендових виробників. Ці колекції завжди актуальні, відрізняються дивовижною красою і виконані в єдиній стилістиці.

При визначенні якості виробів звертайте увагу на товщину металу. Вона повинна бути не менше 2,5 мм на місцях кріплення до ручки. І ніяких гострих граней (за винятком леза ножа), всі лінії повинні мати невеликі гладкі закруглення. Особливо це стосується вилок, між зубцями яких повинні бути плавні переходи з поглибленням на основу, так предмет легше відмивається від залишків їжі.

Матеріал столових приладів повинен бути довговічним у використанні і безпечним для здоров’я. Відповідальні виробники застосовують у виробництві нержавіючу сталь 18/10, латунь з золотим або срібним покриттям, а також оригінальні варіанти: кераміку й скло. Для виготовлення кольорових декоративних ручок найчастіше використовується безпечний, легкий і красивий поліуретан.

В Villa Grazia вам пропонується надзвичайно цікавий і різноманітний асортимент столових приборів від елітних європейських виробників. А наші подарункові набори не мають конкурентів на ринку статусних подарунків до знаменної сімейного торжества. Завжди раді допомогти вам з ідеальним вибором.

вибрати столові прилади

Дата: 31.01.2018
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Фарфор — вікове подорож з Піднебесної в Європу
  • Пейслі – європейське ім’я «східного огірка»
  • Capanni — дух часу і антикварні репліки
  • Художники, яких обирає Decor Toscana
  • Як відрізнити якісні столові прибори від підробки

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here