Вміння створювати глиняні вироби стало першим кроком людства до виробництва не тільки функціональної кухонного начиння, але і естетично привабливих предметів побуту. Якщо коротко описати що таке керамічний посуд, можна обмежитись сухим визначенням — продукція з неорганічних матеріалів (глини) з мінеральними добавками, яка пройшла спеціальну термічну обробку (випал).

Насправді мистецтво створення кераміки — це творчий процес, який має безліч нюансів. Різні сорти глини, особливі технології виготовлення, відмінності форм і дизайну формують широкий асортимент: теракота, майоліка, фаянс, фарфор, гончарна продукція та вироби народних майстрів.



Для того щоб дізнатися яка керамічний посуд краще, спочатку потрібно визначити її призначення. Якщо мова йде про сервіровці столу, то в першу чергу варто керуватися власним смаком і відчуттям стилю. Для класичного столового інтер’єру ідеально підійде фарфор і фаянс, але крім класики існує безліч оригінальних і навіть екзотичних варіантів презентації страв. Звичайно, при цьому важливо пам’ятати, що краса безпосередньо залежить від якості, та товари від престижних виробників в будь-якому з обраних варіантів будуть виглядати стильно та вишукано.

Кухонне начиння з глини є прекрасним варіантом для зберігання продуктів. У борошні та крупах, які зберігаються в глиняних посудинах, не заводяться жучки, а швидкопсувні продукти, наприклад молоко, довго зберігають свою свіжість. Визначаючи як користуватися керамічним посудом для зберігання, слід враховувати, що покрита глазур’ю посуд менше вбирає запахи і легше миється, а необроблена глиняна поверхню усуває зайву вологість і краще зберігає температуру продукту.



Дуже часто глиняні вироби застосовуються для приготування їжі в духовці, оскільки вони підкреслюють неповторний смак і аромат кожної страви. Ще однією важливою особливістю такої продукції є той факт, що натуральна сировина не містить небезпечних для здоров’я домішок і не виділяє шкідливих речовин при нагріванні.



Деякі господині сумніваються — чи можна запікати в керамічному посуді? З упевненістю можемо рекомендувати всім читачкам нашого блогу керамічні форми для запікання як одні з кращих серед величезного асортименту подібної продукції. Пориста поверхня зберігає вологу, що міститься в продуктах, завдяки чому страва не підгорає і зберігає соковитість.

А от для приготування на відкритому плиті підходять тільки спеціальні види глиняного посуду, які мають особливу технологію випалу. Головне правило при використанні таких виробів — це поступове збільшення ступеня нагріву і бажано, щоб блюдо готувалося на слабкому вогні.

Якщо ви хочете придбати продукцію, що поєднують деякі властивості кераміки та зручність металевих виробів, то ми раді вам підказати — як вибрати посуд з керамічним покриттям.



Антипригарне покриття виготовляється з піску, розплавленого при температурі 1000 °C. Екологічність методу, незважаючи на натуральність складу, викликає суперечки фахівців. Таке неоднозначне ставлення викликане безвідповідальністю виробників дешевого товару, додають в суміш шкідливі для здоров’я речовини, які спрощують процес виробництва.

Поважають себе і свого покупця компанії суворо дотримуються склад і технологію нанесення покриття, тому від престижності бренду безпосередньо залежить, наскільки безпечна у використанні придбана вами каструля або сковорода. Даний якість відповідає справжньою ціною — це правило допоможе вам зробити вірний вибір.

Сподіваємося, що вам знадобляться наші поради з приводу того, як доглядати за керамічним посудом. При митті ви можете з успіхом замінити миючий засіб звичайною харчовою содою, яка допоможе позбавитися від впитавшихся запахів. Якщо неприємний запах залишається, то можна усунути його сумішшю солі і оцту.



Глиняні вироби дуже чутливі до різких перепадів температури, тому використовуйте для ополіскування теплу воду. Ні в якому разі не можна поміщати гарячу кераміку з духовки під холодні струмені, які можуть викликати утворення тріщин.

Полив’яний посуд не вимагає витирання, волога швидко випаровується з гладкою поверхні. А ось пористу кераміку без покриття необхідно ретельно витерти і не ховати виріб в шафу до повного висихання. Зберігати керамічні ємності рекомендується у відкритому вигляді, не накриваючи кришкою.

Приклади керамічного посуду:

  • Глек

    Об’єм 2 л

    Ціна:

    1491 грн

    Купити

  • Баночка для спецій

    Об’єм 200 мл

    Ціна:

    393 грн

    Купити

  • Форма для випічки керамічна

    Розміри: 28×18,5 см

    Під замовлення

  • Набір тарілок 6 шт. Venezia Turch

    Діаметр 23 см

    Ціна:

    2835 грн

    Купити

  • Тарілка “Соняшник”

    Діаметр 21 см

    Під замовлення

  • Тарілка десертна Гортензія

    Діаметр 22 см

    Ціна:

    767 грн

    Купити

  • Ємність для зберігання Полуниця

    Об’єм 1 л

    Ціна:

    2395 грн

    Купити

  • Цукорниця Апельсин

    Висота 7 см

    Ціна:

    1887 грн

    Купити

  • Тарілка десертна в стилі Прованс

    Діаметр 21 см

    Під замовлення

Дата: 14.02.2017
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Пейслі – європейське ім’я «східного огірка»
  • Столові прилади: історія, категорії, правила
  • Камінні аксесуари: що, для чого, навіщо
  • Паска
  • Художники, яких обирає Decor Toscana