Любите готувати в духовці? А хочете дізнатися, як досягти вершин майстерності в цій справі? Без ідеальних форм у цьому питанні нікуди! Мова піде не про параметри фігури, а про кулінарному пристосуванні. Але факт залишається фактом: «правильна» форма для випічки і запікання дозволяє тримати себе у формі. Вілла Грація пропонує вам прямо зараз дізнатися корисні секрети зі свого досвіду. Ви дізнаєтеся все про формах, призначених для духовки, і навчитеся безпомилково вибирати найкращі з них!

Різниця між випіканням і запіканням?

Одні й ті самі форми можуть використовуватися для випікання і запікання. Плутанина в цих процесах ображає слух кулінара! Термін «випікання» уживаний відносно борошняних страв, хлібобулочних, кондитерських виробів, наприклад, коржів для торта, кексів, булочок, печива, кулеб’яки і т. п., а також страв на основі тістоподібної маси: паштетів, рулетів, пудингів. Випікання — процес, випічка — його результат. Запіканням, яке є одним з основних процесів в кулінарії, теж називають теплову обробку страви, поміщеного в духовку або мікрохвильову піч. Але різниця в тому, що інгредієнти страв зовсім інші: м’ясо, риба, овочі, фрукти. Печеня в горщиках під кришкою з тіста і всі інші страви з тестом абес теж отримують шляхом запікання! Розрізняють градації запікання:

  • гратинирование — утворення рум’яної скоринки на вже готовому блюді;
  • закрите запікання (під кришкою або в фользі);
  • відкрите запікання або грилирование.

Форми бувають різними: за кольором, розміром, обрисами і т. д. Але все це не настільки важливо, як матеріал, з якого форма виготовлена. Відчуваючи свою причетність до світу посуду і вибору наших покупців, команда Вілла Грація досліджувала всі існуючі версії форм і узагальнила результати в таблиці, яку з задоволенням оприлюднює. Ця шпаргалка будь-якого «чайника» перетворює в експерта.


Порівняльна таблиця форм для випічки з різних матеріалів

Наведена вичерпна і наочна інформація, яка дозволить будь-якій господині вибрати ідеальний варіант до будь-якого випадку, приводу, рецептом, враховуючи всі за і проти і не випускаючи з уваги ні один важливий нюанс.

Керамічні форми Скляні форми Силіконові форми Тефлонові форми Металеві форми, цілісне і роз’ємні Одноразові паперові
Безпека для здоров’я + + +/- + + +
Температурний режим будь будь До 240ºС, при більшому нагріванні виділяються шкідливі речовини До 260ºС, при більшому нагріванні виділяються шкідливі речовини будь До 220ºС, при більшому нагріванні можуть тліти і загорітися
Пригорає чи випічка Не пригорає Форму потрібно змащувати жиром Не пригорає Форму потрібно змащувати жиром Форму потрібно змащувати жиром Форму потрібно змащувати жиром
Рівномірність пропікання завдяки товстим стінкам + + +
Можливість подати до столу, естетика +
Можливість різати ножем у формі + + +
Можливість альтернативного використання Для салатів, подачі гарячих страв Для салатів Для заморожування
Можна використовувати в мікрохвильовій печі + + + +
Особливості Може розбитися Не переносить перепади температур Складно купити якісну безпечну форму Легко дряпається і швидко псується Неякісні дешеві форми іржавіють Не тримають форму з важким тестом, не підходять для випічки великого розміру

Керамічні форми

В кераміці, що забезпечує рівномірний, поступове і стабільне прогрів, добре пропікаються пироги з тіста всіх видів. Керамічні форми дозволяють готувати без жиру. Еко-посуд з обпаленої глини — ідеальне підмога для дієт та здорового харчування. Кераміка регулює температуру і вологість. Їжа легко витягується, а форма — просто відмивається в ручному і машинному режимах. Мінусів у кераміки небагато: слід уникати всього, що веде до руйнування поверхні: ударів, відколів, тріщин, термошока. Не рекомендується ставити охолоджений посуд в розігріту духовку (наприклад, відправляти форму з тестом, выстаивавшимся в холодильнику, відразу в розпечену піч), неприпустимо опускати гарячу форму в холодну воду.

Керамічні форми ідеальні для всіляких запіканок, ростбіфа, буженини, запікання птиці — що випливає з м’яса у процесі приготування сік не пригорає, не карамелізується, що дозволяє його використовувати для соусу. Кераміка хороша для отримання дивовижною версії майже будь-якої страви, традиційного приготавливаемого в духовці: від тануть у роті шоколадно-вишневих тістечок, до піджаристого молочного порося, запеченої на подушці з овочів ароматною баранини і соковитою кулеб’яки.

Любителям ніжних повітряних десертів рекомендуємо використовувати керамічні форми для суфле. Такий посуд прогрівається рівномірно, тому примхлива рідке тісто пропікається з дотриманням оптимального температурного режиму. Гладке покриття виключає прилипання суфле до стінок і забезпечує легке виймання десерту з форми.

Скляні форми

Скляні форми, як і кераміку, поміщають у холодну духовку. Їх не можна виймати з розпеченої духовки намоченим у холодній воді рушником, а слід ставити на суху дерев’яну підставку. В скляних формах частіше запікають, ніж випікають, але бувають винятки. Крихке скло недовго живе навіть у самих ощадливих господинь і може лопнути, якщо різниця температур виявилася йому не під силу. Скляні форми для запікання найбільш ефективні для приготування солодкої випічки, безе, суфле, запіканок (овочеві, картопляні, м’ясних, макаронних, злакових, сирних), човників з солодкого перцю, баклажанів з начинкою, лінивих голубців, булочок, пампушок, м’ясних фрикадельок під вершковим соусом, запечених пельменів, млинців.

Силіконові форми

Легкі, практичні силіконові форми незмінно приваблюють тим, що дуже прості в зберіганні і взаємодії. Вивернув назовні — і пиріг виймуть. Головний недолік — не всякий силікон, безпечний, а склад не завжди достеменно відомий. Тому при виборі такого виробу дуже важливо звертати увагу на анотацію до продукту.

Силікон, якість якого не підтверджується документами краще відразу ж ігнорувати. Надійною гарантією безпеки товару стане інформація про те, що матеріал перевірений американським управлінням з контролю якості FDA чи відповідає європейським стандартам CE. Дуже важливо також прочитати інструкцію з використання форми, оскільки не всі вони призначені для випічки, є форми для приготування тільки холодних страв. Ці дані можна почерпнути з маркування, присутньої на виріб у вигляді тиснених знаків.

Переваги якісного силікону в повній мірі можна оцінити в процесі випікання. Матеріал володіє чудовими антипригарними властивостями, готовий продукт витягується без проблем, можна сказати, сам вислизає з форми. Тому в змазуванні маслом стінок виробу абсолютно немає необхідності. Більш того, це категорично не рекомендується, оскільки жир може залишити на поверхні темні плями, які нічим неможливо вивести.

Рівномірність пропікання середня, з ножем силікони не дружать, до столу їх не подаси. Деякі господині заливають в них желе, холодець, роблять фруктовий лід, фігурний шоколад. Ідеальні силіконові форми для кексів, тістечок, бісквітних тортів, шарлотки; не підходять для м’ясних і рибних страв.

Тефлонові форми

Тефлонові форми поступаються кераміці, склу, металу. Вони не так універсальні, безпечні, практичні. Головне достоїнство — антипригарне покриття. Але воно не вічне і перевищувати температурний режим категорично заборонено огляду ризиків для здоров’я. Підійдуть для піци, пирогів з начинкою, омлету, печива, гарячих бутербродів.

Тефлонові форми для випічки користуються великою популярністю, завдяки широкому асортименту і досить доступною вартості. Вони зручні у догляді, оскільки мають невелику вагу і відмінно миються. Але при використанні тефлонові виробів обов’язково потрібно враховувати певні вимоги щодо температурного режиму.

Металеві форми

Металеві форми ідеальні для швидких запіканок з овочів і м’яса. Плюс — утворення хрусткої скоринки апетитною, відмінне прожарювання вмісту. Мінуси: рівномірність пропікання кульгає, не можна використовувати в мікрохвильовці. Рекомендується використовувати під пироги з рубленого тіста для випікання хлібобулочних виробів, солодкої випічки, шаньги, печива.

Одноразові паперові форми

Єдиний плюс — не треба чистити, мити, мінус — запас інвентарю швидко виснажується і потребує заповнення. Можна готувати кекси, бісквіти, легкі запіканки, суфле.

Ідеї використання посуду з асортименту Вілла Грація для випічки і запікання

Вибір фахівців Вілла Грація — кераміка. Наша компанія — експерт в області керамічних виробів, в тому числі і жаростійкої кухонного начиння. Все, що ми пропонуємо купити, самі ж перевіряємо. Готуємо, пригощаємо гостей, обговорюємо нюанси, придумуємо рецепти. Колегіально ми прийшли до думки, що ніщо так не підходить для духовок всіх типів, як кераміка. Міцні форми з обпаленої глини можна ставити в духовку дров’яної печі, електричної, газової, інверторної. Смакові, гастрономічні, дієтичні властивості їжі покращуються разом з настроєм кулінара, який зумів приготувати настільки смачне, корисне і красиве блюдо. Кераміка — королева на кухні і в сервіруванні.

Використовувати в духовці можна будь-який предмет брендів Кераміка Артистична і Costa Nova, купити які ви в різноманітності можете в інтернет-магазині Вілла Грація. Цей посуд не боїться ніяких випробувань. А на фото, зроблених в нашій студії, можна побачити, наскільки красива жаростійка кераміка.

  • Блюдо для випікання Barroco

    Розміри: 30×35 см

    Ціна:

    1411 грн

    Купити

  • Форма для випічки лазаньї Impressions

    Розміри: 30×21 см

    Ціна:

    1103 грн

    Купити

  • Форма для випічки у вигляді серця

    Розміри: 15,5×15,5 см

    Ціна:

    928 грн

    Купити

  • Блюдо овальне для духовки

    Розміри: 32×21,5 см

    Ціна:

    1535 грн

    Купити

  • Форма для запікання овальна “Чайна троянда”

    Довжина 26 см

    Під замовлення

  • Форма для запікання з хвилястим краєм “Польові квіти”

    Діаметр 25,5 см

    Під замовлення

Крім власне форм для запікання, легко можна знайти гідне застосування в духовці будь-якого виду посуду цих брендів. Судіть самі:

  • В підставках для столових приладів, ємності для сипучих можна випікати паски всіх розмірів.
  • У подовжених прямокутних формах з високими бортиками печуть домашній хліб, м’ясні хлібці, рулети, заливні пироги, високі пухнасті бісквіти.
  • Великі чайні чашки, цукорниці гарні для порційних запіканок, пудингів, фруктово-злакових запіканок.
  • Піали використовуємо для жульєнів, кексів, пряних супів під кришкою з тіста.
  • Кавові чашки — майже кокотниці, застосовні для мафінів, порційних десертів з карамелізованою верхи, кошиків з пісочного тіста.
  • Ємності для сипучих з кришками можна використовувати зразок горщиків, щоб запекти пельмені, картопля з грибами, приготувати печеню, печіночники.
  • Салатники з низькими бортиками і плоскі страви з високими підійдуть для запікання гарячих страв, риби, м’яса, овочевих соусів, випікання курника.
  • У супницах можна робити печені, рагу, запікати цілу курку з овочами, м’ясо, робити сирники в маковому соусі, томити котлети, плов, зрази, млинчики з сиром.

Вибрати форму

Дата: 25.08.2016
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Що подарувати на річницю весілля? Ідеї подарунків
  • Fitz&Floyd: життєстверджуюча краса, кипуча енергія, оптимізм
  • Кераміка Bizzirri для людей з бездоганним смаком
  • Ключниця – найпростіший спосіб не втрачати ключі
  • Кухні в стилі кантрі – особлива атмосфера затишку