Скоро Великдень — головне весняне свято у християн. І як у кожного святкування, у Світлого Воскресіння теж є свої символи і традиції. До них відносяться паска, сирна паска і крашанки, які за обрядом господиня обов’язково повинна приготувати у себе вдома. Найскладнішим у великодньому меню вважається паска, так як це вимагає особливих умінь і навичок. Спекти цей здобний хліб непросто, і ми вирішили поділитись нюансами, про які дізналися з різних джерел.

Історія паски

Почнемо з того, що паска з’явився задовго до написання Старого Завіту і прийшов до нас від язичників. Навесні багато народів пекли особливий хліб, який приносили в жертву землі і присвячували богам родючості. Він був символом врожаю, здоров’я і благополучного життя.

У християн хліб згадується в писанні про Ісуса Христа. Коли спаситель був розіп’ятий, апостоли під час трапези на його місці за столом клали хліб, який був прісним. А в момент воскресіння, в честь цього свята хліб був здобним. Це як перехід від пісної їжі до святкової.

Форма паски теж є символом. Вона нагадує купол церкви. Саме тому святковий хліб часто прикрашають зображенням хреста. Існує ще версія, що така форма паски символізує дітородний орган, що несе нове життя. Щоб там не було, паска був і залишається головним символом свята, який набирає свою силу після освячення в церкві.

Чарівні властивості цього хліба не може ніхто пояснити. На Паску гадали, він може довго не черствіти і не покриватися цвіллю. Наскільки хороша великодня випічка, настільки благополучним буде майбутній рік. Тому кожна господиня з особливою ретельністю підходить до його приготування і має свої секрети і рецепти.

Ну а для тих, хто не наважується на випікання паски будинку, існує безліч готових варіантів. Пекарні намагаються зробити свій здобний хліб не лише смачним, а й красивим. Для цього у нього додають найрізноманітніші солодкі інгредієнти: горіхи, родзинки, курагу, цукати і прикрашають солодкими і яскравими пастами і крихтами.

А що радять професіонали?

Своїми секретами і знаннями про випікання паски ми попросили поділитися шеф–кондитера «Хлібного місця» Олега Кошинского.

– Які продукти є найбільш важливими для приготування тіста?

Щоб тісто підійшло, і паска вийшов ніжним і пишним, абсолютно всі продукти повинні бути якісні і свіжі. На мій особистий смак, паска не паска без… родзинок. Не дарма ж вираз «з родзинкою» означає особливість і своєрідність. А ось горішки — це вже зайвий інгредієнт, тому що в м’яку, солодку структуру паски додаються тверді елементи–вкраплення.

Приділіть особливу увагу вибору борошна:

  • по-перше, паска випікається тільки з пшеничного борошна вищого сорту;
  • по-друге, важливо, щоб виробник борошна підтримував стабільну якість.

Зараз ми бачимо на прилавках великий вибір борошна, але купувати у неперевірених виробників — це завжди лотерея: немає гарантії, що продукт виявиться вдалим, навіть якщо минулого разу все було добре. З українських виробників можна звернути увагу на такі ТМ, як «Богуміла» (Куліндорівський КХП, р. Одеса), «Київмлин». Головне завдання виробника борошна — підтримувати оптимальний рівень клейковини, адже якщо він більше необхідного, то тісто занадто тягуче, а якщо менше — то тісто буде рватися.

– Скільки часу знадобиться господині для приготування паски?

Паска — справа тонка і нешвидка. Тому треба налаштовуватися на 4-5 годин мінімум. Спочатку готуємо опару, даємо їй підійти і збільшитися в об’ємі в 2 рази. На це йде півгодини. Потім вмішуємо інші інгредієнти і готуємо тісто, яке залишаємо «відпочити» на півтори години, щоб підійти. Виминаємо, трохи змащуємо верхівку маслом, накриваємо вологим рушником — і знову на «відпочинок» в тепле місце. Дуже важливо, щоб тісто підходило в сприятливих умовах. Оптимальна температура вистоювання 37ºС, а вологість — 75%. Сухофрукти додаються в тісто після двох обминов. Після того, як тісто розкладено за формами, йому ще раз потрібно дати підійти. Та й сам процес випікання займає 30-40 хвилин, залежно від величини пасок.

– В яких формах краще всього піч паску?

Піч паску можна в спеціальних паперових, тефлонові або керамічних формах. А ось у формах з нержавійки я не рекомендую. Хіба що, якщо вони заздалегідь підготовлені — «просмажені» і промаслені.

Якщо ви печете паску в красивій керамічній формі від Кераміка Артистична, то обов’язково дочекайтеся, щоб він охолов. Випічка виходить дуже ніжною, тому якщо форму з гарячим паскою перевернути, то його легко прим’яти. До речі, тефлонові і керамічні форми не потрібно додатково змащувати жиром.

– Що найкраще використовувати для прикраси?


Насправді, прикраса залежить від фантазії господині. Класика наших пасок — помадка із збитих з цукром і ваніллю білків, присипана кольоровими крихтами і «вермишелькой». Деякі поливають шоколадом. Наш фірмовий паска від булочної–кондитерської «Хлібне місце» прикрашений зірочками бадьяна і корицею.

– Поділіться своїм рецептом і секретами випікання пасок

Хочу відкрити кілька секретів, які допоможуть зробити паска смачним і красивим:

  • Тісто для класичного паски включає в себе борошно, цукор, яйця, дріжджі, вершкове масло і молочний продукт (молоко, сметану або кефір). Також додають цедру лимона і ванілі.
  • Щоб паска вийшла жовтим, то додайте в тісто фермерські яйця і яєчні жовтки в співвідношенні 50/50. До речі, на «Фермер базарі» в ТЦ «Домосфера» продаються яйця з двома жовтками, і це дуже вдале рішення для паски.
  • Не переборщуйте з вершковим маслом, тому що якщо багато жиру, то тісто погано підходить.
  • Сухофрукти можна замочити в коньяку або ромі. Алкоголь вивітриться, а ось аромат змішується з чудовими запахами здоби, і результат вийде просто непередаваний.
  • А щоб паска вийшла пишним, вершкове масло треба вмішувати в тісто в самому кінці.
  • Випікають паски при температурі 160-170º с, і якщо це перший досвід для вас, то бажано піч в електричних, а не газових духовках, де немає конвекції, і велика ймовірність, що паска знизу підгорить, а зверху залишиться сируватий.

– Скільки часу може простояти ваш паску?

Всі вироби з тіста потрібно правильно зберігати. Якщо паски будуть зберігатися в прохолодному місці, то вони простоять тиждень. А якщо їх поставити в холодильник, і 2, і 3 тижні.
Не секрет, що термін зберігання паски у великій мірі залежить від його смаку. Хіба ж можна три тижні дивитися у своєму холодильнику на ці пишні, солодкі, тануть у роті, просочені доброю енергетикою здоби? ))

Зробити свою великодню випічку під керівництвом Олега Кошинского ви зможете на майстер-класі від «Кориці» 23 квітня о 13:00. А Villa Grazia із задоволенням продемонструє один з варіантів великодньої сервірування гостям.

Дата: 18.04.2016
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Ідеальний подарунок на День народження: безпомилковий вибір з 3 категорій
  • Гобеленові шедеври сучасних майстрів — як створюється унікальний текстиль
  • Світильники в стилі лофт. На порозі експериментів
  • Кухні в стилі кантрі – особлива атмосфера затишку
  • Вази в інтер’єрі