Особливості української кухні

0
1

«Чи Пили ви коли-небудь, панове, грушевий квас з терновими ягодами або варенуху з родзинками та сливами? Чи не траплялося вам часом є путрю з молоком? Боже ти мій, яких на світі немає кушаньев! …Приїжджайте тільки, приїжджайте скоріше; а нагодуємо так, що будете розповідати і зустрічним і поперечним»

Гоголь Н.В. «Вечори на хуторі поблизу Диканьки»


Щедра та гостинна наша Україна з давніх часів і донині дивує своїх заморських гостей стравами, слава про яких розноситься всьому світу. А от для більшості з нас ці страви стали частиною звичного меню. І міняти цю звичку ми не збираємося, адже навіть повсякденні страви щоразу відкриваються новими смаковими «звучанням». Ось така вона — наша національна кухня!

З глибини століть

Традиційна українська хата — це, у всіх сенсах, справжнє сімейне вогнище. Адже почесне місце в приміщенні займала «вариста піч», яка використовувалася не тільки для опалення, але і для приготування будь-яких страв. Конструкція печі являла собою колоритний синтез стародавнього кострища закритого типу і звичайного каміна. Над плитою розташовувався глиняний навіс, прикріплений до комину і закритий бічними сторонами. У результаті виходила простора духовка з відкритою передньою стінкою. Часто над цією нішею будувався купол, що нагадує сучасну витяжку, але призначення його було абсолютно протилежним — не виводити гаряче повітря, а утримувати тепло.

«Вариста піч» визначила головну особливість нашої кухні, основу якої складають варені, тушковані і запечені страви. І, всупереч поширеній думці, це не тільки жирна і важка їжа. Меню української родини завжди відрізнялося практичністю і ситістю, тому сало і м’ясо часто зустрічаються в національних рецептах. Але благодатна земля щедро дарує нам свої плоди, тому злаки, овочі і фрукти є не менш популярними інгредієнтами, без яких неможливо уявити наш щедрий та різноманітний стіл. А метод гасіння та випікання в глиняному посуді дозволяв зберегти максимум корисних речовин в продуктах і не накопичувати канцерогени, які зазвичай утворюються при смаженні. Так що можемо впевнено заявити, що ми їмо не тільки смачні, але й корисні страви!



Посуд для приготування

Головною посудом українських господинь були глечики і макітри з обпаленої глини. І навіть перші сковороди теж були глиняними — в них продукти не зажаривались, а лише злегка пассеровались. Сировина для цих виробів було дешевим і доступним, а народні умільці виготовляли продукцію, яка відрізнялася не тільки зручністю і практичністю, але і красою. В глиняних посудинах їжа прогрівається рівномірно, і при різних температурних режимах можна добитися і повного розварювання м’яса, і збереження розсипчастості круп, і утворення рум’яної скоринки на овочах.

  • Горщик для жаркого з ручками

    Діаметр 11,5 см

    Ціна:

    1060 грн

    Купити

  • Супниця «Бабка»

    Обсяг 3,6 л.

    Ціна:

    2667 грн

    Купити

  • Форма для гасіння Impressions blue

    Обсяг 1,85 л

    Ціна:

    1855 грн

    Купити

Сьогодні «бабусині» глечики пішли на заслужений спокій, зайнявши своє місце в етно-музеях. А їм на зміну прийшли сучасні керамічні форми для випікання, які не тільки ідеально підходять для приготування українських національних делікатесів, але і виглядають просто приголомшливо. Важливою перевагою такого посуду є її невибагливість — вона чудово відмивається в посудомийній машині.

Вареники і не тільки

Микола Васильович Гоголь, словами якого ми предварили тему нашої розповіді, був великим гурманом і сам чудово готував. Любов до української кухні проявлялася не тільки в його кулінарних, але і в літературних творах. Пам’ятайте, візит коваля Вакули до Пузатому Пацюку? Яскрава сцена із знаменитого твору так смачно описує головний «реквізит» дійства, що читач і сам починає відчувати смак знаменитих полтавських вареників.

Звичайно, вареники, готуються в різних областях України. І існує найбільше безліч рецептів і варіантів начинки. Але, виявляється, принципова відмінність не в начинці, а в тесті. Існують вареники з тонкого тіста, замішаного на воді, і з пишного — приготованого на кислому молоці. А начинку кожна господиня здатна приготувати, керуючись власною фантазією і… порадами від Villa Grazia, які можуть вас чимало здивувати. Але спробувати ці незвичні інгредієнти все ж варто:

  • рівні частини тушкованою розім’ятої гарбуза і сиру змішати з цукром і ваніліном;
  • квашені огірки натерти на крупній тертці, дати стекти розсолу, змішати з невеликою кількістю майонезу і додати чорний перець;
  • змішати картопляне пюре і сир в пропорції 2:1, поперчити і додати кріп;
  • подрібнити відварну квасоля (200гр), додати до неї обсмажені з цибулею гриби (400гр.);
  • у кожен вареник покласти 2-3 вишні без кісточок, додати дрібку цукру і шматочок шоколаду розміром 1х1см, краї тіста треба дуже міцно скріпити.

Вареники — після охолодження і подальшого розігрівання втрачають частину своїх смакових властивостей, тому важливо їх зберегти теплими аж до подачі на стіл. Після варіння вареники треба вийняти в глиняний посуд з товстими стінками і накрити кришкою. Так вони довше зберігають температуру. І запевняємо вас, що в керамічному посуді з колекції Villa Grazia український делікатес буде поданий до столу «з пилу, з жару», причому ця презентація буде колоритною і стильною.

  • Супові піали, набір 6 шт. Impressions

    Діаметр 13 см

    Ціна:

    2446 грн

    Купити

  • Набір з 6-ти тарілок для супу Pearl

    Діаметр 24 см

    Ціна:

    3144 грн

    Купити

  • Набір з 6-ти глибоких тарілок Campagne з курочками

    Діаметр 16 см

    Під замовлення

Страви з української печі завжди мають неповторний смак, будь то ароматна «печеня» або знаменитий на всю планету борщ. До речі, якщо говорити про борщ, то рецептів приготування ми могли б надати не менше сорока! Саме стільки абсолютно різних видів страви готують у багатьох областях України і це без урахування тих секретів, які кожна господиня додає в якості основної приправи. Але, вірячи в ваші унікальні кулінарні здібності, обмежимося лише невеликим, але дуже цінною порадою: коли ви додасте всі компоненти, то замість того, щоб залишити борщ нудитися на плиті, поставте його в духовку. Результат перевершить всі ваші очікування! А для подачі яскравого і красивого страви ми радимо вибирати глибокі керамічні тарілки світлого відтінку, щоб підкреслити насичений колір апетитного борщу. І не забудьте оформити стіл раннери і серветками в стилі кантрі.

  • Прихватка «Соняшники»

    Розміри: 20,5×20,5 см

    Ціна:

    191 грн

    Купити

  • Серветка підставна «Медова»

    Розміри: 33×47 см

    Ціна:

    225 грн

    Купити

  • Тканинна серветка «Курячий двір»

    Розміри: 44×32 см

    Під замовлення

Українська кухня — європейська кухня. І якщо звертатися за прикладами до неодноразово упоминаемому сьогодні класику, то варто згадати, що подорожуючи по Європі, Гоголь з легкістю захоплювався, французької, німецької кулінарією. Але головним гастрономічним пристрастям письменника стала італійська кухня, яка на його погляд дуже гармоніювала з його улюбленими українськими стравами. І кращим ласощами для Миколи Васильовича були равіолі, що нагадували йому рідні полтавські вареники.

В нашому салоні представлена посуд та текстиль з різних куточків Європи. І ми впевнені, що українські борщі, галушки, вареники, деруни і налисники будуть чудово виглядати в такому гідному оформленні.

Дата: 05.01.2018
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Рафаель Бордало Пінейро – людина, який створював посмішки і дарував світові красу
  • Камінні аксесуари: що, для чого, навіщо
  • Новорічні іграшки — вчора і сьогодні
  • Каву з пінкою
  • Подарунки, якими дами завжди раді!

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here