Як повинен виглядати сучасний стіл? Як не перевантажити його столовими приладами і що важливо знати кожному? Про це ми поговорили з декоратором сервировок Соколової Інною.

Соколова Інна може по праву назвати себе майстром прикраси столів, декоратор за покликанням.

Вважає, що стіл – це обличчя господині, її смак, перевагу і взагалі характер.

Інна любить і бачить гарну посуд по-своєму. Вона за годину може перетворити простий стіл в шедевр, прикрасивши його скатертиною, серветками, посудом і декорами в самих неймовірних комбінаціях колірних гам і матеріалів.

Проводить майстер класи по сервіровці святкових столів до весілля, дитячого свята та романтичної вечері.

Захоплюється малюнком та фотографією.

– У столових приладів є історія? Скільки років ложок, вилок і ножів?

Правила розставляння столових приладів і вміння ними користуватися починається з етикету. Батьком етикету вважається французький король Людовік XIV, який вручав своїм гостям картки з правилами поведінки. Пройшли століття, але ми як і раніше хочемо приймати гостей і вести себе за столом по-королівськи.

Найстарший з усіх столових приладів – ніж. Його брали на війну, полювання та на трапезу. З часом з’явилися спеціальні ножі для застілля із заокругленими краями і дрібними зубчиками. Хоча столовий ніж досі вважається холодною зброєю, поранитися їм навряд чи вдасться.

Ложка з’явилася пізніше, у ХІІ столітті, і використовувалася відразу за призначенням. Наші предки носили свою ложку і ніж у халяви чобіт. А старовинна прислів’я свідчила, що «запасливий гість без ложки не ходить». Вона довго залишалася універсальним приладом і тільки через два століття знатні європейські вельможі завели звичку їсти виделками.

На нашу територію вилку привіз Петро I. Великий реформатор буквально насильно привчав знати до етикету. Вища суспільство звикало до вилок не одне століття. Спочатку вилка була плоскою з двома зубчиками. З часом з’явилися інші різновиди з трьома і чотирма зубчиками.

– Багатьох людей іноді лякає велика кількість приладів на столі. Що є етикетом в цьому питанні?

– Треба запам’ятати кілька головних правил при сервіровці столу завжди відштовхуватися від них.

  • Сервірування починається з розстановки тарілок, до кожної тарілці є свої виделки, ножі та ложки.
  • Зазвичай трапеза починається із закуски, і на столі повинні бути присутніми закусочні ножі та виделки. Довжина цих приладів наближена до діаметру тарілки. Закусочні тарілки і прилади можуть подаватися також до гарячих страв: яєчні, млинців або смаженої шинки.
  • Основні страви мають свої прилади, які прийнято називати столовими. Їх довжина відповідає діаметру посуду. Цими ж приладами можна перекладати їжу з тарілки на тарілку.
  • Якщо ви будете подавати гарячу рибу, то до неї передбачені спеціальні ніж і тризуба вилка, схожі на лопатку. Такими приладами зручно їсти ламкий рибу. А ось маленькі вилочки для шпротів, призначені тільки для перекладання риби в тарілку.
  • Десертні прилади також включають в себе ніж, виделку і ложку. Їх довжина також наближена до десертній тарілці, але вони вже гостріше їдалень. Ложку подають до мусів, компотів, морозива та інших страв, які не потрібно різати. Десертні прилади подаються також до сиру, деяким тортів і солодких пирогів.
  • Фрукти їдять спеціальними ножами і виделками. Фруктова вилочка має два зубчики і ці прилади за розміром трохи менше десертних.
  • Чайні та кавові ложки відрізняються за розміром. Чайна ложка може бути з довгою ручкою та подається до спеціальних високих склянках (лате, глясе). Маленька кавова ложечка тільки до еспресо або східному кави.
  • Класичну чайну ложку подають також до яєць, звареним круто або некруто.

Розташувати прилади на столі потрібно в послідовності подачі страв і не забувати прості правила

  • Праворуч від тарілки завжди розкладаються ножі: ближче до тарілки лежить кухонна, потім рибний і потім закусочний. Всі ножі мають бути повернені лезом до тарілці
  • До обіду подають перші страви. Ложка укладається носиком вгору, між закусочним і рибним ножами.
  • Десертні прилади кладуть над тарілкою зверху, перпендикулярно основних приладів. Ложка – ручкою вправо, а вилку навпаки.

– Інно, ви чули про «мову» столових приладів?


– Так. Існує так званий «мова» столових приладів, який підказує офіціанту про вашої готовності зробити паузу, перейти до іншої страви або завершити прийом їжі. Це міжнародні правила етикету, які працюють в будь-якій точці світу. Можна висловити своє задоволення тим чи іншим блюдом, склавши певним чином вилку і ніж.

– Як ви вважаєте, наскільки рано треба привчати дітей користуватися столовими приборами?

Якщо в сім’ї під час сніданку, обіду і вечері вся родина користується таким набором, то дитина буде сприймати це все, як звичайні навички поведінки за столом. У продажу є самі різні дитячі столові набори. Я зустрічала дітей, які в свої 4-5 років вміло, справлялися з виделкою і ножем.

Від себе

Я вважаю, що будь-яку сервіровку столу можна зробити цікавою при будь-якому бюджеті. Стіл народжується з ідеї і потім все починає вимальовуватися. Це можна порівняти з картиною, коли художник починає її писати. Змішуєш різні кольори і текстури, і виходить щось цікаве і нове. Головне не боятися пробувати і з, на перший погляд, непоєднуваних речей може вийти унікальна картина.

Я вважаю, що непоєднуваних квітів немає, адже у кожного кольору є безліч відтінків, є не підходять один одному, а є відмінно поєднуються в одному кольорі.

Дата: 09.06.2015
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Огляд новорічної посуду, представленої в Villa Grazia до Нового Року 2019
  • Кам’яна веселка для вашого інтер’єру — як створюються вулканічні столи
  • Доріг не подарунок, а… його презентація! Як оформити приємний сюрприз до 8 березня
  • Вінок поетичних подарунків до 8 березня
  • Як влаштувати стильний пікнік