Китайська чайна церемонія

0
2

З глибини тисячоліть бере свій початок китайська чайна культура, знаменита давніми звичаями, красивими переказами і мудрою філософією. За легендами, чудесні властивості чаю розкрив прабатько Піднебесного народу Шень Нуну. Божественний персонаж відшукував і корисні для людей рослини, і одного разу випробував щось отруйне і захворів. Він приліг під кущем, з листя якого впала крапля роси, облегчившая його самопочуття. Шень Нуну вилікувалася за допомогою вологи, зібраної з чайного куща і поділився з народом своєю чудовою знахідкою.

У першому столітті нашої ери підбадьорливий напій вже був дуже популярний на території всієї країни, а з VII по X століття почала розвиватися китайська чайна церемонія, яка удосконалювалася протягом століть. Неправильно буде говорити про те, що це – єдиний для всіх ритуал. У кожній провінції Піднебесної існують свої традиції, однак, починаючи з XVII століття, найбільш поширеним є знамените чаювання Гунфу Ча.

Чайна церемонія в Китаї – це процес внутрішнього споглядання, який супроводжується куштуванням ароматного напою, що проходять по суворому протоколу. Для проведення цього дійства необхідний певний набір посуду. Китайці воліють глиняні чайники і чашки з ісинської глини. Для Гунфу Ча потрібні: невеликий заварник, коробочка для чайного листа, містка загальна чаша, два види персональних чашок – висока вузька і широка округла.

Ще одним атрибутом є невисокий столик «ча лазень» з піддоном і отворами для зливу води, на якому проводиться китайська чайна церемонія. Посуд вибирається шляхетна сувора, що гармоніює зі скромним інтер’єром приміщення, щоб ніщо не відволікало учасників від насолоди смаком і ароматом напою.

Вважається, що чайна церемонія Гунфу Ча ідеальна для компанії від двох до шести чоловік, це дозволяє зручно розміститися за маленьким столиком і зберегти атмосферу спокою й умиротворення. Спочатку вся посуд обдается окропом, щоб вона була теплою. Майстер церемонії насипає сухий чай у маленьку коробочку «ча хе», передає її учасникам, які по черзі оцінюють аромат і колір листя.

Традиційно використовується класичний зелений улун, але особливим шиком вважається бірюзовий чай, щось середнє між зеленим і червоним. Потім заварка поміщається в чайник, заливається водою, яка не досягла кипіння, яка відразу ж зливається для видалення пилу з листя.

Після цього китайська чайна церемонія триває безпосередньо процесом заварювання. Важливо знати, що крутий окріп при цьому не використовується. Ідеальний стан води досягається тоді, коли з’являються швидко піднімаються невеликі бульбашки. Китайці вважають, що сильне бурління знищує позитивну енергетику водної стихії.

Вода заливається в чайник на дуже короткий період – від декількох секунд до півхвилини, це дозволяє використовувати заварку багаторазово, для того, щоб кожен раз напій розкривався новими гранями і дарував приємні відчуття, для чого і існує китайська чайна церемонія. Презентація чаю відбувається у відповідності з певним ритуалом, які мають глибокий сенс.

Готовий напій не розливається відразу по чашках – вважається, що це порушує принципи рівності всіх гостей. Оскільки з кожною секундою заварка, що знаходиться в чайнику, набуває нових відтінків і наступному учаснику дістанеться вже інший смак. Тому спочатку чай швидко виливається у велику чашу «ча хай», а вже з неї наповнюються персональні чашки.

Історія чаювання в Китаї тісно пов’язана з філософією мудрого народу. Це проявляється і в цікавих правила дегустації напою. Чайна пара, що складається з вузькою та широкою чаш, символізує основу життя Інь-Янь. Чай наливають у високу подовжену посуд, уособлює чоловіче начало. Потім чашка накривається округлої пиалой, що представляє жіночу суть, і швидко перевертається.

Висока чаша знімається, гість вдихає аромат, який поступово віддають теплі стінки посуду, після чого насолоджується смаком залишився в піалі чаю. Ці традиції означають поєднання двох стихій і зародження нової енергії, надає силу і мудрість учасників ритуалу.

З тих пір як зародилася чайна церемонія, Китай подарував світові багато цікавих традицій, пов’язаних з цим чудовим, сповненим особливим значенням, дійством.

Читачам нашого блогу ми бажаємо приємного чаювання, проведеного в традиціях, які найбільш близькі вашому смаку. І, як завжди, раді запросити вас в салон і інтернет-магазин Villa Grazia, щоб представити колекцію елітної чайної посуду від престижних виробників.

Дата: 06.04.2017
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Скатертини з річним дизайном: краще в нашій колекції
  • Фермерський стиль в їдальні. І просто, і модно!
  • 10 цікавих фактів про кольорі
  • Стиль лофт інтер’єру
  • Бізнес подарунки

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here