Японська чайна церемонія – один з найбільш одухотворених процесів чаювання, канони якого строго дотримуються вже кілька століть. Основи ритуалу зародилися в XIII столітті, як частина обряду медитації буддійських ченців. У той час як шлях чаю, вийшовши за стіни монастирів, продовжився в палацах японської знаті, ці традиції зазнавали різні зміни.

В кінці шістнадцятого століття придворний майстер чайної церемонії Сен-но Рікю розробив ритуал, який ґрунтується на чотирьох стовпах, іменованих Ва Кей Цього Дзяку, що означає Гармонія Повагу Чистота Спокій. Зовнішня скромність нового етикету прийшлася не по душі звик до розкоші короля і, підкоряючись жорстокого наказу господаря, Сен-но Рікю здійснив ритуальне самогубство. Проте створене їм Таїнство японської чайної церемонії залишилося жити у віках.

Чаювання в Країні висхідного сонця – це, насамперед, філософія споглядання і насолоди спокоєм. Досягнення повної гармонії з собою і з навколишнім світом досягається через ряд маніпуляцій, мають багато тонкощів. Чайна церемонія в Японії проводиться на території спеціального саду, в невисокому скромному будиночку Тясицу. Низький дверний проріз є своєрідним прийомом для того, щоб кожен гість низько вклонився при вході.

Презентація чаю з японським звичаєм вимагає наявності простих, але цікавих аксесуарів. Обов’язкова посуд: дерев’яна шкатулка для зберігання чаю; мідний чайник; одна велика керамічна чаша і невеликі чашки для кожного гостя; пензлик для збивання; бамбукові ложечки. А також використовуються шовкову хустку, паперові серветки і пальник.

Спочатку господар виготовляє ритуальні дії з шовковою хусткою, складаючи його особливим чином і легкими рухами обмахуючись і протираючи весь посуд. Гостям пропонуються солодощі, які кладуться паличками на мініатюрну серветку. Потім відбувається процес заварювання, під час якого всі учасники зберігають мовчання, насолоджуючись звуками природи або приємної музики.

Майстер церемонії насипає у велику чашу розмелений в порошок чайний лист, притримуючи чайник шовковою хусткою, додає бамбуковим черпаком трохи окропу і пензликом збовтує суміш до утворення піни. Отримана суспензія розбавляється гарячою водою, і гості по черзі дегустують напій, протираючи після цього край посуду хусткою.

Обов’язковим правилом японського етикету є перевертання чашки навколо своєї осі кожен раз, коли вона береться на руки або ставиться на стіл. Це стосується як загального чаювання, що символізує єдність усіх учасників, так і подальшого частування кожного з гостей.

Після піднесення загальної чаші, господар починає почергове частування присутніх, готує напій в окремій чашці для кожного учасника. Коли чай розлитий, починається некваплива ввічлива бесіда, тема якої стосується простих людських радостей, далеких від щоденних проблем і суєтності світу.

Читачам блогу Villa Grazia ми щиро радимо повторити цей сповнений глибокого змісту обряд в своїх затишних домівках, щоб японське мистецтво чаю, привніс у ваше життя відчуття гармонії і душевного спокою.

Дата: 18.04.2017
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Фарфор — вікове подорож з Піднебесної в Європу
  • Лампи Едісона в сучасних інтер’єрах
  • Як в Villa Grazia зустрічають Масляну
  • Оригінальна посуд в Villa Grazia
  • Подарунки, якими дами завжди раді!