Стародавні корейські літописи розповідають про те, що ще в сьомому столітті, за наказом короля, насіння, привезеного китайського чаю були посаджені на південному схилі гори Чірісан. Дикі сорти чайних кущів, які є сучасними нащадками перших рослин, що ростуть у цій місцевості і в наші дні.

Корейська чайна церемонія спочатку виникла як ритуал у королівському оточенні і навіть отримала законодавче підтвердження. Правляча сім’я Юй у 1474 році визнала урочисте чаювання як одну з основ закону про «Національних п’яти ритуалах».

Поступово чайна церемонія в Кореї стала популярною і серед простого народу. У святкові дні корейці готували ароматний напій, який за народним повір’ями допомагав їм спілкуватися з душами предків і вищими силами.

Повага до чайного напою і шанування традицій спілкування і сьогодні зберігається в ритуалі Ча-хе, так на мові оригіналу називається корейська чайна церемонія.

У буквальному сенсі основою тонкого процесу є невисокий столик, за яким розміщуються гості і господар, іменувався Майстром церемонії. Презентація чаю в Кореї вимагає дотримання певного столового етикету — Майстер сідає обличчям до сходу, учасники розташовуються навпроти, спочатку ведеться приємна бесіда, яка продовжується і під час приготування напою.

Посуд для чаювання представлена досить різноманітно: чашки різного розміру і форми, кришечки і підставки з них, різні види блюдечок, ложечки на підставках, велика чаша з носиком, заварник, дерев’яний черпак та контейнер для чаю.

Чашки спочатку мити гарячою водою, щоб вони стали теплими. Чайні листя, переважно зелених сортів, насипаються в заварник, який наповнюють окропом і відразу ж зливають воду в спеціальний посуд з носиком. Цей спосіб допомагає листю розкритися і віддати свій аромат.

Злиту воду злегка охолоджують, і тільки потім знову наповнюють нею чайник. Причому для кожного сорту напою існує своя оптимальна температура. Весняний чай заливають водою близько 65 градусів, а листя, зібрані влітку — приблизно 75 градусів.

Почекавши 1-2 хвилини, майстер переливає заварений напій у велику чашу, і після цього пригощає запрошених, наповнюючи їх чашки за допомогою спеціального черпака з довгою ручкою. Господар тримає черпак високо над посудом, для того, щоб при наливанні в чаї утворювалися бульбашки повітря, які носять красиву назву «бульбашки щастя».

Щастя і душевна гармонія — це основні цінності, які протягом багатьох століть зберігає чайна культура Кореї. Проста, але наповнена глибоким змістом традиція може тривати протягом декількох годин, допомагаючи людині відволіктися від суєти і насолодитися спокійним відпочинком, приємним спілкуванням і чудовим смаком ароматного напою.

Дата: 28.03.2017
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Стиль лофт — що це?
  • Аристократична сервірування. Вільям Хенсон: «Ні квадратним тарілках, раннери і пива…»
  • Каву з пінкою
  • Як в Villa Grazia зустрічають Масляну
  • Види форм для запікання