Аристократична сервірування. Вільям Хенсон: «Ні квадратним тарілках, раннери і пива…»

0
1

Villa Grazia з великою повагою і з не меншим інтересом знайомиться з думкою визнаних метрів етикету. Ми раді запропонувати читачам нашого блогу переклад пізнавальної статті британського експерта Вільяма Хенсона, опублікованій на сторінках видання Dailymail.

Немає квадратним тарілках, раннери і пива: експерт в області етикету називає десять речей, до яких негативно ставляться представники аристократії.

  • Вільям Хенсон роз’яснює правила сервірування ідеального обіднього столу.
  • Вітаються білі скатертини, накрохмалені серветки і графини.
  • Квадратні тарілки Хенсон вважає трагедією, в той час як використання столових пристроїв справжньою державною зрадою.
  • Він також переконує ніколи не пропонувати гостям за столом пиво.

Відходячи від матеріалів статті, дозволимо собі зауважити, що думка експерта є лише рекомендацією, а аж ніяк не склепінням правилом, яким ви зобов’язані слідувати неухильно. Сервірування столу — процес творчий, що залишає за вами право керуватися своїм смаком. Тому кольорові скатертини, квадратна посуд і наявність раннери, можливо, і є злочином… але тільки в поданні суворого критика. А в наших реаліях ці пункти гармонійно поєднуються в оздобленні столу, надаючи йому оригінальний вигляд і створюючи відповідний моменту стиль.

Жартівливі слова Кетрін Мейфэр з Відчайдушних Домогосподарок, свідчать: «Кожен з нас стояв колись перед вибором — або чудово сервірувати стіл, або згорнутися калачиком і померти».

Вишукана вечеря є одним з найприємніших способів, якими ми можемо відзначити особлива подія, і прекрасні столові прибори ідеально підкреслять його досконалість.

На жаль, в суєтному сучасному світі багато хто з нас бачать бездоганну сервіровку столу тільки в серіалі «Абатство Даунтон», а не у власних будинках.

Експерт в області етикету Вільям Хенсон вважає, що накрохмалені серветки — незамінний елемент сервірування обіднього столу.

Вільям категорично не сприймає використання раннери в сервіровці столу до вечері, за винятком розкішних фуршетів у фешенебельних особняках.

І все ж на обідніх столах нерідко можна виявити абсолютно чужорідні і більш ніж сумнівні предмети, власники яких перебувають у щирому омані щодо ексклюзивності і розкоші цих виробів.

Що з нижчепереліченого володієте Ви і що ви використовуєте в сервіровці свого столу?

РАННЕРЫ

Вільям вважає, що використання пристроїв для сервірування обідніх столів слід прирівняти до державної зради. Виняток може скласти розкішний фуршет під час прийому у фешенебельному особняку.

Сьогодні господині (зазвичай самотні дами 20) нерідко воліють замість скатертини розгорнути на своєму столі раннер, що виглядає немов злітна смуга для літака гарного смаку, назавжди покидає цю країну.

Скатертина потрібна лише в тих випадках, якщо Ви відчуваєте потребу прикрити стіл тканиною. Але якщо стільниця виготовлена з якісної деревини, яку не соромно демонструвати присутнім, то скатертину не є обов’язковою.

Своєрідне думку суворого критика може викликати у багатьох здивування, а у деяких навіть обурення. Як же так?

Навіть скатертину необов’язкова, а такі улюблені нами раннеры і зовсім незаслужено потрапили в розряд заборонених предметів сервірування. Візьмемо на себе сміливість заспокоїти читачів і тактовно посперечатися з самим маестро Хенсоном. Можливо, раннер і не вписується в дизайн аристократичного фуршету, але цей красивий і практичний аксесуар просто незамінний для оформлення столу, призначеного для вечері з друзями або сімейного свята.

Вільям Хенсон (на фото) рекомендує накрохмалені білі скатертини і серветки замість кухонних рушників

ЧОРНІ СКАТЕРТИНИ

Скатертина може бути білою або світло-кремового.
Ні за яких обставин вона не може бути чорною.

Вперше побачивши чорні скатертини, я вважав їх свого роду жартом з невдалого епізоду популярного британської телепередачі «Пообедай зі мною». Але виявилося, що я помилився. Люди насправді купують їх.

Тільки так: білі або кремові. Трохи крохмалю при пранні додадуть скатертин додаткову витонченість.

ПОДСТАВОЧНИЄ ТАРІЛКИ

Вперше подставочниє тарілки з’явилися в 15 столітті, але їх використання в сервіровці столу не є споконвічно англійською традицією.

По іншу сторону Атлантики вони широко застосовуються в декоративних цілях благочестивими американськими хазяями, які вважають, що на столі не має бути порожнього місця, що зовсім не притаманне англійській традиційного укладу.

Подставочниє тарілки не приносять ніякої практичної користі, так як Ви не їсте з них, і, відверто кажучи, є марною тратою грошей.

Подставочниє, або як їх ще називають, сервірувальні тарілки, неможливо знайти в традиційних британських будинках, — говорить Вільям. Він також несхвально ставиться до пивних пляшках за вечерею.

КВАДРАТНІ ТАРІЛКИ

Нас оточує так багато квадратних речей! Але хто вирішив, що нам потрібні ще й квадратні тарілки?!

Сьогодні прямокутну посуд можна побачити в будь-якому першокласному ресторані. Але виявити квадратні тарілки в приватному будинку — це по-справжньому сумно і трагічно.
Круглі тарілки — минуле, сьогодення і майбутнє бездоганною сервірування.

Вільям радить не використовувати квадратні тарілки, наполягаючи, що саме круглі є «минулим, сьогоденням і майбутнім бездоганною сервірування столу»

Вільям зазначає, що графин для вина і пара офіціантів стануть приємним доповненням до обіду

В тісноті, та не в образі: достаток круглих тарілок! Вільям стверджує: «виявити квадратні тарілки в приватному будинку — це по-справжньому сумно і трагічно».

Своєю круглою формою тарілки зобов’язані спеціальним дощечках для хліба, використовуваним в Середньовіччі, — пояснює Стівен Мур, визнаний фахівець в області кераміки і креативний директор компанії «Burleigh Pottery». У той час в кінці трапези вважалося допустимим зібрати залишки соусу з тарілки шматком хліба. Це було єдиним періодом в історії, коли таке поєднання хліба і соусу приймалося пристойним товариством.

ПИВНІ КЕЛИХИ І ПЛЯШКИ

Пиво не є напоєм, який подається на офіційних прийомах, відповідно, пивні келихи не повинні бути присутніми на столі. Для сервірування стола до вечері можуть застосовуватися виключно келихи на ніжках.

Ще більш неправильним буде надати гостю можливість пити безпосередньо з пляшки, навіть в якості аперитиву.

Останній раз пити з пляшки допускається у віці не старше 12 місяців.

Вільям Хенсон дає поради по сервіровці післяобіднього чаю

ВЕЛИКІ ВИННІ КЕЛИХИ

Келихи–акваріуми здобули популярність на дуже нетривалий час на початку 2000-х, але тепер їх актуальність значно знизилася.

Переконайтеся, що Ваші келихи швидше маленькі, ніж великі, особливо якщо Ви подаєте до кожної страви кілька видів вин. Чим менше – тим краще.

(В традиційних сім’ях, де посуд передається у спадок, помітно, що раніше келихи були значно менше, ніж їх сучасні аналоги.)

Великі келихи Вам потрібні тільки в тому випадку, якщо вино не досить добре.

Келихи повинні мати ніжки, говорить Вільям, додаючи: «Великі келихи Вам потрібні тільки в тому випадку, якщо вино не дуже хороше».

Вільям застерігає господарів від зустрічі гостей з рулоном паперових рушників і ножем для риби.

Звичайно, варто довіряти смаку майстра і прислухатися до його порад. Але не забувайте, що індивідуальність сервіровці надає ваше бачення стилю. Зробити все строго за стандартами критика, або використовувати улюблену вами посуд — цей вибір залишається за вами.

СВІЧКИ В ОБІДНІЙ ЧАС

Дрібниці, які варто мати в їдальні:

  • Пара срібних фазанів
  • Срібні сільничка, перечниця і горщик з гірчицею
  • Пара офіціантів
  • Накрохмалені серветки
  • Графини
  • Тарілки салатні серповидної форми
  • Підставка для ножів
  • Настільний дзвіночок (краще Фаберже)

Вільям каже: «настільний дзвін прийнятний»

Багато господарі допускають помилку, запалюючи свічки на столах в обідній час.

Свічки слід використовувати тільки за вечерею (виключно неароматизовані, встановлені в свічники або канделябри).

ПАПЕРОВІ СЕРВЕТКИ

Іноді доводиться задаватися питанням, навіщо влаштовувати звані обіди, сервіруючи стіл відірваними від рулону паперовими рушниками. Тришарові паперові серветки цілком підійдуть для кухонних посиденьок у вузькому колі. Але сервіровка обіду або вечері передбачає наявність тканинних серветок. В ідеалі — лляних, але припустимі також бавовняні (особливо для не самих близьких друзів).

Крохмалити серветки рекомендується вручну.

СТОЛОВІ ПРИЛАДИ ДЛЯ РИБИ

Столові прилади для риби з’явилися у Вікторіанську епоху, після винаходу нержавіючої сталі (сплав, раніше застосовуваний у виробництві ножів, вступав у реакцію з маслом, що містяться в рибі). В той час їли рибу за допомогою двох вилок. Володіння ними — таке вміння, яке і сьогодні може справити незабутнє враження.

Тому, якщо Ви маєте у власності прилади для риби, пам’ятайте — вони повинні бути куплені, а не успадковані.

(В даний час це вміння є академічним, так як найчастіше до столу подається рибне філе, але навіть цілу рибу цілком можна їсти за допомогою звичайних ножів і виделок).

ВИНОГРАДНІ НОЖИЦІ

Столові прилади для риби — ніщо порівняно з цим вульгарним вікторіанським винаходом, призначеним для поділу виноградних грон на більш дрібні частини.
Якщо Вам пощастило успадкувати виноградні ножиці, не варто демонструвати їх наявність, регулярно поліруючи метал і показуючи регулярність їх використання.

Можливо, деякі з цих «дрібниць», і не тільки дрібниць, вже є у вашому домі, а дещо-що ви захочете придбати після прочитання цієї цікавої статті. У будь-якому випадку поради Вільяма Хенсона стануть корисними в пошуку нових ідей для столового дизайну. А Villa Grazia з радістю допоможе у виборі нових предметів сервірування вашого столу.

Читайте також оригінал статті.

Дата: 06.02.2017
Рубрика: Статті

Хочете першими отримувати листи про нових колекціях, акції, знижки та заходах? Підпишіться на розсилку Villa Grazia!

Хочу!

Схожі статті

  • Кухня – серце кожного будинку: стилі кухонного інтер’єру
  • Каву з пінкою
  • Догляд за гобеленової тканиною і наш експеримент
  • Стиль шеббі шик. Історія сучасної жінки
  • Огляд новорічної посуду в Villa Grazia

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here